4 moduri in care calatoriile pot extinde constiinta

” Calatoria autentica nu are nicio destinatie. Calatorii nu merg undeva, dar in mod constant descopera ca sunt in alta parte. Natura nu se schimba; nu are un interior sau exterior. Prin urmare, nu este posibil sa te deplasezi prin ea. Schimbarea este in interiorul calatorului si din acest motiv, calatorii sunt mereu in alta parte. A calatori inseamna a creste.” -James P. Carse

Aici se regasesc 4 moduri in care calatoriile pot extinde constiinta:

1.Diminueaza prejudecatile preconditionate:

backpacking_sign_rectangle_sticker“Calatoria este fatala prejudecatii, bigotismului si ingustimii mintii, si, din aceasta pricina, multi din oamenii nostri au mare nevoie de ea. Viziunile largi, generoase, caritabile despre oameni si lucruri nu pot fi obtinute vegetand intr-un mic ungher al pamantului toata viata.” – Mark Twain

Nascandu-ne si crescand intr-o anumita regiune, suntem conditionati sa credem si sa gandim cu o viziune asupra lumii particulara, care este de multe ori drastic diferita de viziunea asupra lumii a altei persoane dintr-un alt colt al lumii, care s-a nascut in aceeasi data cu noi.

Daca n-am calatori, nu am putea deveni constienti de acest fapt. Cand calatorim, descoperim ca lumea este un loc divers uimitor.

Cufundandu-ne in diversele culturi ale lumii, devenim mai flexibili in viziunea noastra asupra lumii.

Calatoriile ne invata sa devenim mai rabdatori si rezistenti si ne ajuta sa devenim mai adaptabili si mai deschisi la minte.  Cand ne deschidem lumii, lumea ni se deschide noua si mai mult.

Descoperim ca nationalismul nostru preconditionat si patriotismul sunt lucruri marunte in comparatie cu interconectarea glorioasa din diversele parti ale lumii. Einstein zicea: “Nationalismul este o boala infantila. Este pojarul omenirii.”

2. Creaza unitate

top-012209“Adevarata calatorie a cunoasterii nu consta in cautarea de noi tinuturi, ci in a avea ochii noi. ” – Marcel Proust

Pentru prejudecatile noastre preconcepute, descoperim un alt avantaj al calatoriilor:  unitatea. Am ajuns sa intelegem ca separarea este o iluzie. Cand calatorim, devenim mai buni la manipularea relationala. Abilitatile noastre sociale se imbunatatesc intr-un mod drastic. Cu cat intalnim mai multi oameni, cu atat mai mult avem tendinta de a deveni oameni mai rafinati.

Cinci studii efectuate la Universitatea Northwestern, au examinat efectul calatoriilor asupra increderii generalizate. Cercetatorul Jiyin Cao , scrie : “In toate cele cinci studii, am gasit o relatie solida intre experienta calatoriilor in locuri straine si increderea generalizata.”

Cu cat calatorim mai mult, cu atat invatam mai mult despre ciclurile armonioase ale diferitelor culturi, cu atat mai ult ne dam seama ca, desi lucrurile sunt diferite, lucrurile sunt deasemenea conectate in moduri care merg dincolo de impartirea unei frontiere cu o tara. Descoperim ca, intradevar, nu exista granite. Frontierele sunt linii iluzorii trasate pe nisip; in special cele stabilite prin metode invechite de guvernare si jocuri de putere.

3. Imbunatateste creativitatea

photographer-quatif-kingdom-saudi-arabia-4428262825-800x533

Exista atat de multa frumusete in lume, incat nicio imagine sau videoclip nu se poate compara cu experienta traita pe viu. Numai biodiversitatea este uluitoare. Nimic nu poate invinge abilitatea de a contrasta memoria unui apus de soare in Sahara cu memoria unui apus de soare in Kauai. Avand diverse experiente de acest gen, imbunatatesc imaginatia noastra, care la randul sau, dezvolta creativitatea.

4. Poate reduce stresul si depresiile 

backpackers-photography2

Calatoria autentica reduce anxietatea.

 

Sursa: http://fractalenlightenment.com/

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673