Animalele si experientele lor spirituale

Experientele spirituale par sa se manifeste si in randul animalelor. Unii cercetatori sunt de parere ca experientele mistice isi au originea in regiunile “primitive” ale creierului uman, structuri care se regasesc si in creierul anumitor specii de animale.

Kevin Nelson, profesor de neurologie la Universitatea Kentucky si autor al cartii Poarta spirituala a creierului, spune urmatoarele:

Cum doar oamenii sunt capabili sa vorbeasca si deci sa comunice bogatia experientelor lor spirituale, este putin probabil ca vom cunoaste vreodata cu precizie ce anume traieste, pe plan psihic, un animal. Dar in ciuda acestei limitari este totusi rezonabil sa concluzionam ca, de vreme ce regiunile cele mai primitive ale creierului uman sunt legate de spiritualitate, si animalele pot fi in stare sa traiasca experiente spirituale”.

Jane Goodall, specialista in primatologie, a observat cum cimpanzeii par sa danseze intr-o stare ca de transa, asa cum fac oamenii in cursul ritualurilor religioase sau culturale.

„Este posibil ca aceste actiuni sa fie stimulate de sentimente precum uimirea sau respectul superstitios fata de lucrurile necunoscute care ii inconjoara pe cimpanzei, asa cum se intampla probabil si cu oamenii primitivi. Nu trebuie sa abandonam deci ideea ca animalele pot fi fiinte spirituale, oricat de absurda ar putea parea ea. Dar este nevoie de cercetari suplimentare si de discutii interdisciplinare pentru a putea spune, in deplina cunostinta de cauza, ca fiintele necuvantatoare experimenteaza intr-adevar, spiritualitatea”.

Delfinii, persoane non-umane, sunt fiinte foarte evoluate. Cateva argumente pt aceasta concluzie, sunt prezentate mai jos:

Dovezile stiintifice ii prezinta ca avand un creier mai mare decat cel uman (1600 grame fata de 1300 grame).

Detin un foarte complex neocortex, acea parte a creierului responsabila cu rezolvarea problemelor, constiinta de sine si alte trasaturi pe care noi le asociem cu inteligenta umana.

Diana Reiss, psiholog cognitiv vorbeste despre inteligenta lor sociala, despre faptul ca se pot recunoaste in oglinda – au consiinta de sine si pot intelege propozitii “din gesturi” foarte complexe.

Delfinii au o constiinta sociala,comunica intre ei, se comporta adecvat, chiar etic unul cu altul,argumenteaza Thomas White, profesor de filosofie la Universitatea Loyola Marymout din California.

482972_237054123087207_186752060_nDovezi ale inteligenţei delfinilor:

  • testele cu oglinzi: delfinii posedă capacitatea de a se recunoaşte, în oglindă, calitate descoperită, până acum, doar la oameni şi maimuţe. Mai mult, s-a observat că dacă erau marcaţi cu cerneală neagră, pe oricare parte a corpului, aceştia se îndreptau imediat către oglindă şi se admirau, exprimându-şi chiar dezacordul.
  • un “test cu gunoi”: câţiva delfini captivi au fost dresaţi să aducă dresorului resturile alimentare, gunoiul şi alte obiecte, care nu-şi găsesc locul, în bazinul lor, primind, în schimb, o recompensare. Dresorul a constatat că delfinul continua să îi aducă resturi, din bazin, pentru a-şi primi “premiul”. S-a descoperit, apoi, că delfinul îşi depozitase toate gunoaiele într-o pungă lipită de un perete al bazinului şi aducea de fiecare dată câte o bucăţică. Mai mult, el le mărunţea, pentru a fi recompensat cât mai mult de dresor.
  • vânători isteţi: delfinii folosesc o mare varietate de stiluri de vânare, adaptate pentru fiecare specie de peşti şi nevertebrate. Tehnica lovirii peştilor cu coada pare a fi un obicei deprins şi nu un instinct.

 

Sunt si alte specii de animale inteligente sau care poseda anumite abilitati paranormale:

De-a lungul timpului s-au acumulat numeroase relatari despre comportamentele ciudate ale animalelor inainte de cutremure, in casele bantuite, in momentul mortii stapanului ori despre comunicari telepatice om-animal, iar studiul “animalelor parapsihice” constituie un domeniu aparte de studiu in parapsihologia moderna.

 

Surse:

http://www.revistamagazin.ro/

http://autoeducare.ro/

http://www.delfini.ro/

http://www.almeea.com/animalele-parapsihice-si-animalele-pot-trai-intamplari-paranormale/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

  1. Pingback: Ysl bags black

Leave a Reply