Arta folosita ca arma in razboiul politic

“Opinia cum ca arta nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu politica, este ea insasi o atitudine politica” – George Orwell

Arta a afectat intotdeauna peisajul politic. De la comedia stand up a lui George Carlin unele opere ale lui Picasso, de la graffiti realizate de Allen Ginsberg , arta este o arma in campul de lupta al ideilor. 

Arta ne poate ajuta sa ne imaginam ceea ce este posibil.

“Functia artei este de a face mai mult decat spune ca este; este de a imagina ceea ce este posibil.”- Bell Hooks

Arta poate fi atat furnizorul final al sperantei, cat  si soapta trista de disperare. Prin incurajarea noastra de a ne angaja cu lumea reala  in moduri noi, arta ia disperarea si o transforma in speranta, si invers. Pune lucrurile intr-o perspectiva fortandu-ne sa apreciem efemeritatea trecatoare a tuturor lucrurilor. Multe din conditiile umane nu pot fi transpuse prin cuvinte. Astfel, arta actioneaza ca un mijloc intre conditia noastra si perceptia asupra ei. Putem tine o carte sau o pictura si sa exclamam: Asta sunt eu ! Arta sta intre limbajul tipic si un limbaj mai vechi decat cuvintele.

In vartejul ideologiilor politice, arta se afirma ca o adevarata energie simbolica, in fata careia nu ne ramane decat sa ne aplecam respectuos. Arta poate fi folosita ca un instrument pentru suprimarea  sau ca instrument de eliberare. Ca artisti, ca fiinte umane, este de datoria noastra sa decidem ce vom deveni: supresori sau eliberatori.

Ce este arta?

Pentru supresori, arta este folosita pentru spalarea creierelor si consumerism; este ceva ce trebuie inclus. Pentru eliberatori, arta este folosita pentru gandirea libera, invatare si libera exprimare; este ceva ce trebuie eliberat. Arta poate fi folosita atat pentru bine cat si pentru rau.

Daca vrei sa devii poet, creaza lucrari capabile sa raspunda provocarilor vremurilor apocaliptice”. – Lawrence Ferlinghetti.

Arta poate transforma disperarea in actiune:

“Cea mai puternica arma in mainile asupritorului este mintea celor oprimați “ – Stephen Binko

Arta  revolutionara are puterea de a propulsa istoria inainte. Trebuie sa fim capabili sa  ne confruntam cu lumea asa cum este, dezvaluind ceea ce este ascuns iar apoi imaginandu-ne cum putem schimba lucrurile. Arta poate fi mijlocul pentru astfel de imaginatie.

Am fost conditionati. Dar este responsabilitatea noastra sa reconditionam aceasta conditie. Un mod de a o face, e exprimarea prin arta proprie a ceea ce suntem. Sa fii creativ este cel mai important pentru a ne elibera de constrangeri.

1385177_10151771840434891_13426439_n Picture-28 love-revolution1

 

 

sursa: http://fractalenlightenment.com/31068/artwork/art-as-a-weapon-in-political-warfare

 

One thought on “Arta folosita ca arma in razboiul politic

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673