Asa ar arata muzica daca am putea-o vedea

Cum ar arata muzica daca am putea-o vedea? Acum este posibil sa “vedem” muzica, datorita unui nou instrument stiintific care “picteaza”   undele sonore in apa. Fiecare nota muzicala pare sa aiba propria sa amprenta, o semnatura unica. Cel mai impresionant lucru este ca experimentele recente au aratat ca delfinii sunt capabili de a recunoaste cuvintele pe baza acestor “semnaturi”, prin folosirea lor intr-un mod necunoscut.sounddd

Dispozitivul denumit CymaScope, inregistreaza vibratiile produse de fiecare sunet unic pe suprafata apei distilate. Avand in vedere tensiunea mare a suprafetei apei, vibratiile cauzate de armonicile unui sunet, lasa un “semn” perfect vizibil. Creatia acestui dispozitiv a inceput in anul 2002. Fiecare sunet are o amprenta unica, la fel ca fiecare fulg de nea care are o forma unica.

Recent, dispozitivul a fost folosit pentru a vizualiza, pentru prima data notele unui pian, la cererea artistului Shannon Novak din Noua Zeelanda.

Acesta a fost deasemenea folosit pentru a inregistra imagini ale vocalelor emise de vocile umane, la fel ca piesele muzicale cum ar fi piesa semnata de Pink Floyd numita “Welcome to the Machine”.

“Daca ochii nostri ar putea vedea muzica, nu am vedea unde asa cum cred multi, ci bule frumoase holografice cu forme uimitoare care seamana cu un caleidoscop. CymaScope ne permite sa vedem aceasta frumusete ascunsa, scriu creatorii instrumentului”, spun creatorii instrumentului, John Stuart Reid si Erik Larson.

Inafara de muzica, acest dispozitiv a fost folosit intr-o gama variata de aplicatii pentru diferite cercetari stiintifice. Una dintre cele mai recente realizari a fost contributia la un studiu care demonstreaza ca delfinii au propriul lor limbaj.

Cercetatorul Jack Kassewitz, a decis sa utilizeze dispozitivul pentru a descifra sunetele produse de delfini. Cercetatorul a inregistrat sunetele produse de un delfin, atunci cand acesta “vedea” anumite obiecte cum ar fi de exemplu un cub de plastic, o rata gonflabila sau un ghiveci de flori. Apoi, aceste sunete au fost transformate in imagini, si au fost aratate delfinilor din nou, insa fara sunete care acompaniau acele imagini. Experimentul a aratat, ca acest mamifer inteligent a fost capabil sa recunoasca obiectele care corespund imaginilor cu o precizie de 86 %.

 

Sursa: http://themindunleashed.org/2014/05/video-music-look-like-see.html

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673