Atentia- caracteristica esentiala a Constiintei

energy-with-text

 

Psihologul si filozoful William James, defineşte atenţia ca fiind ”  luarea in posesie a mintii, in forma clara si vioaie, intr-una din multiplele posibilitati de a alege un obiect sau o serie de ganduri”.Alegerea unui lucru, din mai multe posibilitati, implica de la sine ignorarea tuturor celorlalte .

existence

Zi de zi, ne concentram atentia de la un lucru sau altul. Din obisnuinta, ne concentram asupra unor lucruri pe care nu le dorim. Chestia este ca, atentia este poarta unde noi  decidem ce sa intre in mintea noastra, de aceea, cred ca este important sa ne luam timp si sa ne gandim unde dorim sa ne directionam activitatile noastre mentale.

 

Organismul uman este bombardat in fiecare moment de o cantitate enormă de informatii, cantitate atat de mare incat nu poate fi trecuta toata prin filtrele conştiente. Cantitatea de informatii pe care o putem procesa, este limitata, doar o fractiune ajunge la constiinta noastra, si sunt in general, lucrurile carora le acordam atentia.

Noi nu vedem lumea asa cum este, mai degraba vedem lumea din unghiul nostru de vedere. 

Cu cat intelegem mai bine atentia, cu atat o putem folosi mai eficient spre a ne construi viata, asa cum o dorim.

Atentia si perceptia sunt profund legate.

Experimentele au demonstrat ca, perceptia nu precede neaparat atentiei. mai degraba ele sunt intretesute. Noi percepem unde ne indreptam atentia, si viceversa.

Deoarece atentia ne permite sa accesam doar o mica parte din ceea ce se intampla, pierdem din vedere mult mai multe decat ceea ce vedem. In continuare, va invit sa faceti urmatorul exercitiu de atentie, numit “monkey business illusion”


Surse:

casadindeal.org

fractalenlightenment.com

 

One thought on “Atentia- caracteristica esentiala a Constiintei

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673