Biologii sustin faptul ca mimoza poate invata si aminti

Biologii din Australia si Italia au demonstrat cu succes ca Mimosa pudica (o planta exotica originara din America de Sud si Centrala) poate invata si aminti la fel de bine cum ar fi de asteptat din partea animalelor.

mimosaa

Mimosa pudica este cunoscuta ca planta sensibila. Dr Monica Gagliano de la Universitatea din Australia de Vest si colegii ei, au proiectat experimentele lor ca si cum Mimoza a fost intradevar un animal.

Ei au  antrenat  memoria de scurta si de lunga durata a Mimosei sub lumina scazuta si intensa, aruncand in mod repetat picaturi de apa peste ele, folosind aparate personalizate.

Oamenii de stiinta au demonstrat cum plantele Mimosa si-au stopat inchiderea frunzelor, cand au invatat faptul ca aceasta perturbare repetata nu a avut niciun efect daunator asupra lor.

Plantele au fost in masura sa dobandeasca comportamentul invatat in cateva secunde, si, la fel ca la animale, invatarea a fost mai rapida intr-un mediu mai putin favorabil.

Cel mai remarcabil, aceste plante au fost capabile sa isi aminteasca ceea ce au invatat cu cateva saptamani inainte, chiar si dupa ce conditiile de mediu s-au schimbat.

 

Sursa: http://themindunleashed.org/2014/01/mimosa-plants-long-term-memory-can-learn-biologists-say.html

One thought on “Biologii sustin faptul ca mimoza poate invata si aminti

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673