Centrii energetici ai corpului uman

Centrii energetici sau chakrele provin din limba sanscrita si inseamna “roti” . Dimensiunile chakrelor variaza de la individ la individ si la acelasi individ in functie de starea sa de moment, cu diametre cuprinse intre  3 si 20 de cm. Ca o definitie, putem spune ca centrii energetici reprezinta porti de comunicare cu celelalte corpuri mai subtile . Centri energetici principali se afla localizati de-a lungul coloanei vertebrale pana in crestetul capului si sunt in numar de 7.

Pe langa chakrele principale,  exista cel putin inca 300 de chakre secundare, proiectate tot la nivelul corpului fizic. Cele mai importante chakre secundare sunt cele situate la nivelul palmelor, talpilor, ochilor, urechilor etc.

In continuare voi prezenta cele 7 chakre principale ale corpului uman. Asadar avem :

chakre

 

Chakra 1 – Muladhara

Muladhara

Chakra  radacinii – lotusul cu patru petale 

Pozitionare: in prelungirea coloanei vertebrale, la jumatatea perineului. (la jumatatea distantei intre anus si organele sexuale)

Culoare: rosu aprins- exprima forta de reproducere a vietii, vitalitate, putere, stralucirea principiului vital fundamental; simbolizeaza iubirea, lupta pentru viata, sanatatea robusta, vigoare, dinamism, atasament pentru tot ce este pamantean.

Element: pamant

Cromoterapie: inundarea chakrei cu rosu de foc

Fonoterapie: vocala U, tonalitatea Do Major

Meloterapie: orice gen musical foarte ritmat

Aromoterapie: cuisoare si cedru

Cristalo terapie: agat, granat, coral rosu, rubin, jasp

Principiul guvernator: realitatea fizica, vointa fizica de viata, energia vitala

Glanda aferenta: Suprarenalele. Glandele suprarenale produc adrenalina si noradrenalina care au rol sa diriheze distributia sangelui, in acord cu nevoile momentane. Astfel corpul este gata de actiune si poate raspunde la cerinte. Glandele suprarenale au o influenta dominanta asupra echilibrului termic al corpului.

Coordoneaza: simtul mirosului, glandele suprarenale, oasele, dintii cartilajele, unghiile, regiunea inferioara a corpului (rect, anus, intestine, prostate, vezica urinara). Dirijeaza eliminarea toxinelor din organism si realizeaza echilibrul sexual al persoanei. Coordoneaza instinctual tribal si loialitatea.

Functie: in supravietuire, in situatii de urgent, asigura legatura cu pamantul, raspunde  de creativitate, acumuleaza anxietatea si angoasele, determina flexibilitatea, adapatbilitatea si ruperea de gandirea rigida, determina scurgerea in pamant a energiilor uzate din corp.Se ocupa de mecanismele ce duc la obtinerea elementelor ce tin in viata corpul fizic (bani, hrana, etc.), asigurand supravietuirea.  Vointa de supravietuire, instinctual de conservare, siguranta launtrica, dorinta de acumulare materiala, sentimental de stabilitate, de siguranta, de apartenenta.

Proasta functionare/perturbarea: incapacitatea de a mentine o slujba sau un nivel de trai si determina realizarea actiunilor impuse de frica. Exteriorizeaza efectele problemelor nerezolvate cu parintii in perioada copilariei si adolescentei. Se deschide foarte mult in stari de pericol si are ca rezultat instabilitate emotional temporara. Blocarea sa face ca persoanele sa fie aeriene (cu capul in nori) sau sa sufere de obezitate, hemoroizi, constipatie sau sciatica. Caracterizeaza o persoana bolnavicioasa. Inchiderea ei produce impotenta. Exprima: frica de orice fel, fuga sau abandonul misiunilor personale, prejudecatile, dificultati majore in a interpreta sau percepe adevarata semnificatie a evenimentelor, un simt al identitatii nerezolvat.

Mastile (falsele aspecte): dorinta de putere si autoritate, orgoliul, ambitia egoista, nerabdarea si iritarea, forta fizica, magnetismul personal, faptul de a te considera central Pamantului, egoismul si ambitia personala, dorinta de a conduce, dorinta de a fi un dictator, dorinta de a distruge fara scopuri inalte, izolarea, singuratatea si indepartarea de ceilalti, faptul ca vrem sa ne impunem foarte tare vointa asupra celorlalti, egocentrismul, mandria excesiva, sentimentul de separare, aroganta, mania si violent, duritatea, cruzimea, suprimarea liberului arbitru al celorlalti, incapatanarea, dorinta de a avea mereu dreptate.

 

 

Chakra  2 – SwadhisthanaSWADHISTHANA CHAKRA thumbnail

Chakra subombilicala , sacrala – lotusul cu sase petale

Pozitionare: la 2 centrimetri sub buric

Culoare: portocaliu (roz portocaliu);  Portocaliul este culoarea calugarilor budisti, emblem perpetuarii casatoriei si a fidelitatii, cea care sterge patimile si triumfa asupra lor, reprezinta cumpatare, sobrietate si echilibru spiritual. Roz – symbol al regenerarii, al primei trepte a initierii in mistere, imaginea celui renascut.

Element: apa

Cromoterapie: inundareai chakrei cu oranj

Fonoterapie: vocala O, tonalitatea Re major

Meloterapie: muzica popular

Aromoterapie: ylang-ylang, ulm, stejar, verbena

Cristaloterapie: carneol

Coordoneaza: gustul organelle de reproducere, vezica urinara, rinichii si lichidele corporale (sange, limfa, urina, sperma, lichide digestive)

Functie: imaginatia active, senzualitatea, dorintele de orice fel (in special cele legate de cupluri sau asocieri), de intemeierea unei familii, relatiile sociale de orice fel; determina integrarea sociala, conformismul, mimetismul si senzualitatea, regleaza nevoia de autocontrol si manipulare, isteria, furia, frustrarea. Cand este deschisa prin ea se pot prelua starile negative de la alti oameni. Da incredere in sine. In Tantra este un punct de excitatie si de receptive a energiilor si senzatiilor sexual. Este responsabila de semnalizarea apropierii unei persoane fara a o vedea.  De ea depinde practicarea cu placere a actului sexual si a relaxarii, ea controland, practice, calitatea relatiilor noastre.  Este chakra perpetuarii si mentinerii specie, este central cu cel mai inalt potential creator, prin care se infaptuiesc toate legaturile dintre noi si orice forma de viata. In ea sunt insumate toate relatiile pe care le-am avut de-alungul existentelor noastre.

Proasta functionare: poate duce la angoase, fobii, complexe de inferioritate, infectii.  Blocarea ei determina impotenta, vaginism, boli renale si ale vezicii urinare.

Mastile: negativitatea, neadaptarea, depresia, anxietatea constanta, auto-eclipsarea excesiva, inertia, ineficienta, auto-compatimirea, placerea exacerbate de a fi iubiti, popularitatea, responsabilitatea egoista, complexul Mesia, frica bazata pe lipsa de sensibilitate, sacrificial de sine nejustificat, autosatisfactia, faptul de a te pune in serviciul altcuiva in interes egoist, frica, suprasensibilitatea, faptul ca te simti inferior,prea multe atasamente, mult prea protector, sa iei totul asupra ta, raceala, indiferenta, judecarea altora, vinovatia, grijile, critica de sine, faptul de a crede ca nu avem nici o posibilitate de alegere, neajutorarea, faptul ca simtim ca avem o datorie si o obligatie, resentimentul, faptul de a nu fi niciodata satisfacuti de deprinderile, de realizarile noastre sau de cunostintele dobandite, de a avea minte afixata intotdeauna in necunoscut.

 

  

Chakra 3– Manipuradownload (2)

Chakra Plexului Solar – lotusul cu zece petale

Localizare:  se afla localizata intre vertebrele toracica 12 si lombara 1

Virtutea manifestata: incredere, rabdare, acceptare, daruire, marinimie

Culoare: galben-auriu

Cromoterapie: inundarea chakrei cu galben

Fonoterapie: O deschis, tonalitatea Mi major

Meloterapie: ritmuri muzicale aprinse, infocate

Aromoterapie: rozmarin si lavanda

Cristaloterapie: cuart ochi-de-tigru, chihlimbar, topaz auriu (nobil), citrin

Tema de insusit: dezvoltarea personalitatii, a puterii de munca, increderea in fortele proprii, influenta si puterea dominatoare, forta si implinirea, intelepciunea bazata pe experienta; sa invatam sa dam si sa primim, sa daruim si sa dobandim

Functie: sediu al vointei si al ego-ului, reprezinta dinamismul, spontaneitatea, capacitatea de a conduce oamenii, individualitatea, expresivitatea, autocontrolul, spiritul de autoconservare, sanatatea perfecta, pragmatismul, luciditatea mentala, genialitate.

Coordoneaza: simtul vazului, sistemul digestiv, sistemul neurovegetativ si producerea insulinei; este responsabila de tonifierea generala a organismului; starea de relaxare, asigura capacitatea de concentrare si claritatea gandirii – corespunzand deschiderii catre lumina; este “pompa de energie parapsihologica”

Proasta functionare: teama, intimidare, lipsa de incredere in sine, teama de responsabilitati, ulcer, diabet, anorexie, hipoglicemie.

Masti: simtul materialitatii, preocuparea pentru detaliu, credinta ca le stim pe toate, uneltirile, intrigile,  interesele egoiste, preocuparea numai pentru propria persoana, faptul ca tot timpul suntem ocupati, ca dorim s ne afirmam numai ca indivizi si nu in grup, faptul ca facem planuri tot timpul, actiunea asa zis creativa fara un motiv adevarat, bunele intentii care sunt cu adevarat egoiste sau rezultate din orgoliu, manipularea, importanta de sine, mandria intelectuala, prea multa critica, incapacitatea de a actiona atunci cand este nevoie, perfidia, nelinistea, emotiile risipite, graba, dezordinea, haosul, faptulc a incercam sa facem prea multe lucruri, faptul ca ne risipim cu activitati sau preocupari colaterale, dezordinea fizica, frica de a sta linistit, frica de a asculta ceea ce este inlauntrul nostru.

 

Chakra  4 – Anahata ch 4

Chakra Inimii –  lotusul cu 12 petale

Pozitionare: In centrul pieptului, in dreptul inimii

Culoare: verde cu roz in centru

Cromoterapie: inundarea chakrei cu verde sau roz

Fonoterapie: vocala A, tonalitatea Fa major

Meloterapie: muzica clasica, sacra, canturi gregoriene

Aromoterapie: trandafir

Cristalo terapie: smarald, jad verde, cuart roz, turmalina roz

Principiul guvernator: Autodaruire, iubire universala

Glanda aferenta: Timus

Tema de insusit: vindecarea, iubirea, integritatea, dezvoltarea afectivitatii, linistea sufleteasca, smerenia, armonia, puritatea, relatiile corecte, comuniunea cu Dumnezeu

Coordoneaza: pipaitul, timusul, spatele (in zona sa superioara), inima, plamanii, sistemul circulator, pielea si mainile

Functie: determina capacitate de iubire, increderea in sine, acceptarea, gelozia, ostilitatea, cautarea adevarului, scazand teama sau impactul asupra stresului si asigura calmul, armonia si concentrarea. La femei se numeste “inima de sus”. Buna functionare si campul crescut indica o mare capacitate de afectiune.

Proasta functionare/perturbarea: scaderea chefului de viata, astm, hipo sau hipertensiune arteriala, oli de inima sau de plamani. La femei, in cazul unui viol sau al unui incest, “inima de sus” se inchide. Femeia nu-si poate deschide cu adevarat “inima de sus”, inainte ca rana sufleteasca sa fie constientizata. Ca regula generala, inainte de a incepe un proces de (auto)vindecare, rana (fizica sau, mai ales, cea sufleteasca) trebuie sa fie constientizata.

Mastile (falsele aspecte): tot ceea ce are ca tinta numai satisfactia si binele personal, razboiul, dorinta de a impune, faptul de a nu avea incredere in noi insine, de a ne simti neputinciosi, grosolania excesiva, exagerarea, faptul de a fi imprevizibili, impulsivi, faptul ca nu se poate baza nimeni pe noi, ambivalenta nehotararea, pasiunile neechilibrate, inertia, incapatanarea, pacea cu orice pret, evitarea, rebeliunea.  Alte masti ar mai fi: pierderea interesului si risipirea energiei, lipsa simtului practic si fascinatia imaginatiei, nestatornicia, imprecizia si lipsa obiectivitatii, un conflic permanent intre interiorul si exteriorul nostru, faptul de a provoca dispute si discutii causticem pline de sarcasm sau d erautate, insatisfactia si invidia ca reactie la tot ceea ce este mai bun si mai frumos.

 

 

Chakra 5 – Vishudda ch 5

 

Chakra Gatului – Lotus cu 6 petale

Pozitionare: se afla la baza gatului, in zona glandei tiroide

Culoare: azuriu, albastru safir

Cromoterapie: inundarea chakrei cu albastru

Fonoterapie: vocala E, tonalitatea Sol Major

Meloterapie: muzica reiki si meditativa

Aromoterapie: salvie si eucalipt

Cristaloterapie: acvamarin, turcoaz, calcedonie

Principiul guvernator: rezonanta sinelui, intelepciunea

Glanda aferenta: Tiroida. Glanda tiroida joaca un rol important in cresterea scheletului si a organelor interne. Asigura echilibrul intre cresterea trupeascasi cea sufleteasca si regleaza metabolismul, precum si modul si viteza cu care hrana este transformata in energie si utilizarea acestei energii. Regleaza metabolismul idoului si al calciului in sange si tesuturi

Coordoneaza: auzul, tiroida si paratiroidele, esofagul, gatul, ceafa, maxilarele si sistemul limfatic. Controleaza tensiunea arteriala. Reprezinta centrul clar-auditiei. Exprima bucuria, resentimentele, frustrarea, senzatia de bine, capacitatea de comunicare, asigura inspiratia si ne ajuta sa ne realizam visele

Functie: sediul auzului, al sunetelor, guverneaza exprimarea, elocventa, inspiratia, trezirea intuitiei, calmul, seninatatea, capacitatea de a interpreta textele si invataturile sacre. Este strans legat de sentimentul de acceptare, de receptivitate superioara si de protectie subtila.

Proasta functionare/perturbarea: Inchiderea ei produce introvertirea. Trebuie stiut ca acest tip de persoane sunt mai predispuse la boli cardiovasculare si la impotenta, in comparatie cu cele extrovertite. Orice lucru nerostit la timp se acumuleaza aici producand diverse boli ca: laringita, amigdalita sau hipertiroidia. Este chakra cea mai usor expusa stresului. Odata cu disfunctiile ei pot aparea: timiditatea, tracul, balbaiala sau depresia.

Mastile (falsele aspecte): a materialitatii, a cunoasterii, a sigurantei de sine bazate pe o ingustime in gandire, a formei care ascunde realitatea, a organizarii, a actiunii in exterior care ascudne interiorul, prea mult dubiu, lipsa de respect, obiectivitate excesiva, ingustime, prejudecati, o analiza continua, o disecare a situatiilor si o atitudine foarte critica precum taierea firului in patru, o importanta mult prea mare acordata formei, evaluarea mentala la rece a sentimentelor, orgoliul intelectului, judecata.

 

 Chakra 6 – Ajna ChakraAJNA CHAKRA

Chakra celui de al Treilea Ochi – Lotusul cu nouazeci si sase de petale

Pozitionare: la un centimetru deasupra ochilor, intre sprancene; mijlocul creierului

Culoare: indigo

Fonoterapie: vocala I, tonalitatea La major

Meloterapie: muzica cosmica si clasica

Aromoterapie: menta si iasomie

Cristaloterapie: lapis lazuli si safir indigo

Tema de insusit: clarvizuinea, clarvederea, clarauditia – toate Darurile Divine – inspiratia, reinvierea, compasiunea, pedeapsa divina, cunoasterea, intuitia, concentraream dezvoltarea sinelui launtric, forta spirituala, granitele manifestarii vointei

Aferenti corporali: fata, ochii, nasul, creierul mic, sistemul nervos central

Glande aferente: Hipofiza (glanda maestru). Activitatea ei endocrina comanda functionarea tuturor celorlalte glande. Ea dirijeaza ca un sef de orchestra conlucrarea armonioasa a glandelor.

Coordoneaza: toate simturile: hipofiza, ochii, sinusurile (in special gura si simtul olfactiv)

Functie: este centrul de comanda mentala, clarviziune si telepatie; controleaza intuitia superioara, perceptia extrasenzoriala, capacitatea de anticipare a unor evenimente, stapanirea de sine, inteligenta creativa.

Proasta functionare/perturbarea: produce paranoia, confuzia si incordarea, insotite de dureri de cap. Daca chakra este prea deschisa poate determina o mare sensibilitate la nivelul relatiilor cu astrele si cu gandurile.  Atunci cand cineva se gandeste intens la noi, campul nostru de receptie interactioneaza cu cel emis de gandurile persoanei respective si da nastere senzatiei de durere sau, cel putin, de apasare in zona capului

Mastile (falsele aspecte): atasamentele fata de forme si persoane, idealismul, loialitati nejustificate, reactia de raspuns emotionala a sentimentalismului, a interferentei, a faptului ca te consideri salvatorul lumii si ca esti un maestru, a adorarii eroilor, a ingustimii de gandire, a superstitiei si credibilitatii, prea multa umilinta, credinta ca sunt un martir, iubirea egoista si plina de gelozie, dependenta, extremismul, a face prea mult, excesul, credinta oarba, devotiunea fara ratiune, loialitatea care nu ia ce trebuie in considerare, ambitia spirituala, fanatism, simt al posesiunii si un devotament exagerat, minte de bigot, ingusta in vederi si fanatica, reticenta fata de shcimbare, rigiditate, supraatasamente, sentimentul ca lucrurile sunt fie perfecte, fie de netolerat.

 

Chakra 7- Sahasrara ChakraSAHASRARA CHAKRA7

Chakra Coroanei – Lotusul cu o mie de petale

Pozitionare: in varful capului (vortex)

Culoare: alb-violet

Fonoterapie: consoana M, tonalitatile majore

Meloterapie: liniste

Aromoterapie: olibanum lotus

Cristaloterapie: ametist cuart

Principiul guvernator: sinele pur, compasiunea

Tema de insusit: desavarsirea, cunoasterea superioara, constiinta universala, unirea cu Dumnezeu

Virtutea manifestata: transformare spirituala mistica, percepere a Prezentei lui Dumnezeu

Aferenti corporali: Creierul mare

Glanda aferenta: Epifiza. Influentele epifizei nu sunt perfect elucidate stiintific. Cel mai probabil este ca epifiza influenteaza intregul organism. In cazul imbolnavirii acestei glande are loc o maturizare sexuala timpurie.

Coordoneaza: creierul, echilibrul fizic si psihic, motricitatea, vorbirea, vederea, somnul, epifiza si secretia de serotonina. Este chakra intuitiei pure; Functie: determina starea de confort si de seninatate; controleaza memoria directa si cea indirecta. Este chakra extracorporalizarii, prin care spiritul paraseste corpul.  Meditatia pe aceasta chakra duce la pacea universala si primirea de informatii utile din astral.

Proasta functionare/perturbarea: blocarea ei determina starea de soc, instrainarea si depresia, senzatia de a fi “parasit de Dumnezeu”

Mastile (falsele aspecte): a lucrarilor magice, a prea multor puteri, faptul ca aduca totul la un loc, supunerea la aanumite obiceiuri, intoleranta si individualitatea, conformismul sau non-conformismul excesiv, judecarea superficiala, apartenenta rigida la lege si ordine, spirit exagerat de organizare, fascinatia pentru secrete si lucruri misterioase, fascinatia pentru ceremonii si ritualuri, caracter superstitios, un interes profund pentru semnele si prevestirile de rau augur.

 

Surse:

http://adevarultevaelibera.wordpress.com/

 

One thought on “Centrii energetici ai corpului uman

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673