Coduri secrete – codul MORSE

360px-International_Morse_Code.svg

 

Codul :

Prin codare se intelege substituirea cuvintelor sau al expresiilor, iar cifrarea inseamna substituirea literelor. Codul spre deosebire de cifrare,  opereaza in mod diferit desi ambele implica acelasi rezultat si anume ascunderea intelesului unor mesaje.

Existau numeroase carti de coduri, acestea fiind adaptate mereu nevoilor oamenilor, in transmiterea unor mesaje secrete.

Codul MORSE:

Potrivit http://ro.wikipedia.org/, “codul sau alfabetul MORSE este o metoda de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii scurte si lungi  (cunoscute ca puncte si linii).”

Incepand cu anul 1830, Samuel Morse impreuna cu asistentul sau, Alfred Vail, au folosit codul in transmiterea informatiei cu ajutorul telegrafului electric. Telegraful electric a fost dezvoltat utilizand curentul electric pentru a controla un electromagnet care a fost localizat atat la nodul de transmisie cat si la cel de receptie.

La inceput, cu ajutorul codului MORSE se transmiteau doar cifre, formandu-se numere care semnificau cuvintele ce erau cautate in dictionar, dupa transmiterea mesajului. Acest sistem a fost modificat prin dezvoltarea codului . Codul MORSE a fost adaptat noilor tehnologii. Prin transmisiile radio, s-au folosit punctele si liniile care erau transmise ca tonuri lungi si scurte. Operatorii au vocalizat punctul ca sunetul “dit” si linia ca sunetul “dah” .

Codul MORSE a fost folosit si in razboaie. Comunicarea prin MORSE a fost introdusa  in aviatia SUA incepand cu anul 1920, iar dupa 10 ani, era obligatoriu ca toti militarii si civilii din armata sa stapaneasca acest limbaj.

Codul Morse a avut cea mai lunga viata dintre toate sistemele electronice de codificare. MORSE a fost scos din uz in anul 1999 prin substituirea acestuia cu Sistemul Maritim Global de Siguranta. Ultima utilizare a acestui cod a avut loc in anul 1997 fiind folosit pt ultima data de flota franceza.

Codul Morse International a fost standardizat la Congresul International de telegrafie în 1865 la Paris, și mai târziu alfabetul Morse International a făcut standard de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT).

Există un alfabet Morse internațional, care este compus din șase elemente diferite:

 1. semn scurt, denumit punct sau dit (•);
 2. semn lung, denumit liniedash sau dah (–);
 3. un spațiu liber între caractere (între puncte și linii), egal, ca lungime, cu cea a unui punct;
 4. spațiu scurt (între litere), egal, ca lungime, cu cea a unei linii ;
 5. spațiu mediu (între cuvinte),egal, ca lungime, cu cea a doua linii;
 6. spațiu lung (între propoziții), egal, ca lungime, cu cea a trei linii, sau mai mare.

Reprezentarea S.O.S a codului MORSE:

SOS

si suna asa: SOS_morse_code

Muzica si codul MORSE:

Se cunoaste faptul ca muzica este un limbaj care poate fi tradus si in alte limbi. Unul dintre principalele elemente de muzica este ritmul, care este deasemenea principalul element din codul MORSE. Spre deosebire de codul MORSE, ritmul in muzica functioneaza prin diferite multimi de durata. Aceste multimi de durata pot fi impartite in timpi relativi scurti si lungi. Codul MORSE in muzica se poate aplica in doua moduri si anume:

1. Pentru a se utiliza ca instrument analitic, in scopul de a distinge si clasifica-motivele ritmice

2. Pentru a cripta cuvinte si sensuri in cadrul compozitiilor.

De secole, compozitorii au criptat cuvinte si intelesuri. Numerosi compozitori au folosit intentiomat codul MORSE in compozitiile lor.

Un exemplu ar fi piesa “Miss Morse” de pe albumul “OneNation Underground”, înregistrata în 1967 de catre trupa “Pearls 24 Before Swine”, are un “adult-rated”-mesaj codat in Codul Morse; prin acest vers ni se dezvaluie un mesaj vulgat, dar criptat.

Oh Dear, Miss Morse,I want you,Oh yes, I do,I want you…

Chorus:Dit Dit Dah DitDit Dit Dah Dah Dit Dah DitDah Dit Dah

Alt exemplu: Cantecul Watching You Without Me al lui Kate Bush’s de pe albumul Hounds of Love contine bine-cunoscutul semnal de primejdie al Codului Morse: “SOS”. Codul Morse este , de asemenea, inclus pe albumul Ronnie Montrose lui (Elektra 1982 EI-60034), Gamma 3; piesa Stranger contine codul Morse, care cripteaza cuvântul “strain”.

Alte exemple: Cantecul “London Calling” al trupei “The Clash” foloseste secvente de chitara pentru a crea literele S.O.S. in cod Morse. In cantecul “Brown Eyed Girl” al lui Van Morrison, se canta in cod Morse la sfarsit.

Deasemenea, codul MORSE este utilizat intr-un joc de calculator numit “Red Storm Coming”, facut de Microprose. In deschiderea jocului. exista muzica care contine codul MORSE care precizeaza “THE RUSSIANS ARE COMING”

Curiozitati referitoare la codul MORSE:

 • Codul Morse este folosit azi ca tehnologie de asistenta speciala, ajutand oamenii cu dizabilitati sa comunice. Morse poate fi trimis de persoanele cu dizabilitati motorii si control minim. In unele cazuri, persoanele cu dizabilitati senzoriale (de exemplu surzenie sau orbire) pot primi mesaje Morse prin stimuli ai pielii. In astfel de situatii, ei pot avea chiar acces la internet si email electronic prin sistemele de operare controlate prin cod Morse.
 • Intr-un caz puternic mediatizat la acea vreme, un operator de salupa foarte batran care a suferit un infarct miocardic si si-a pierdut abilitatea de a vorbi, a reusit sa comunice cu medicul (printre altele pasionat de radioamatorim) clipind in cod Morse. Un alt caz a aparut in 1966, cand un prizonier de razboi, Jeremiah Denton, a fost adus la televizor pe canalele publice de catre rapitorii sai nord-vietnamezi, si a clipit din ochi cuvantul “tortura”.
 • Codul Morse a fost utilizat frecvent si in muzica, advertising, lucrari de arta, filme, televiziune si romane.
 • In filmul “Executive Decision”, regizat de Kurt Russel, eroul semnalizeaza faptul ca este in viata prin aprinderea si stingerea luminilor din coada avionului trimitand astfel un mesaj in cod Morse echipei de salvare.
 • In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, transmisiunile BBC incepeau intotdeauna cu primele patru note ale Simfoniei a Cincea care insemnau in cod Morse litera V pentru “Victorie”.

Pentru a exersa codul Morse, intrati pe urmatorul link : http://www.morse.ro/

 

Surse:

1.lucrarea de licenta “Metode de criptografie publica si private”, Horia Valentin Corcalciuc si prof. Ion Dumitru, Universitatea Hyperion, Bucuresti, 2006 , pag 59, 60

2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Codul_Morse

3. Fragmentul “Muzica si codul MORSE” preluat din lucrarea “Codul MORSE”, Stefan Raluca, Simion Alina, Popa Iuliana, pag 20, 21, 23, 24

4. http://www.morse.ro/curiozitati.php

 

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673