De ce diferit inseamna de multe ori greu de inteles

Pentru a defini ce înseamnă diferit, e important să definim ce înseamnă normalitatea. Dincolo de ceea ce scrie în dicționare și dincolo de diferitele filosofii, normalitatea este cât se poate de subiectivă. A fi normal înseamnă a fi ca mine. Pentru fiecare, normalitatea este așa cum e el, așa cum e realitatea lui. Astfel că încercăm să adaptăm normalității noastre tot ce este similar cu ceea ce trăim noi. Ajungem să cunoaștem oameni și să avem experiențe care sunt similare cu ale noastre. Ne e ușor să relaționăm cu oameni asemănători cu noi, deci normali din punctul nostru de vedere, așa cum ne este ușor să facem față unor experiențe care se întâmplă într-un anumit cadru familiar nouă.

Tot ce este ieșit din tiparele cunoscute de noi nu mai este normal și nu mai știm să îi facem față. Așa ajungem la ideea de diferit. Tot ce este mult diferit față de ceea ce noi cunoaștem este perceput ca un pericol din mai multe puncte de vedere. Unul dintre ele este amenințarea propriei noastre identități, e ca și cum dacă am sta mult într-o situație sau dacă am sta mult în preajma unei persoane, ne-am contamina cu ceva de la persoana respectivă și ni s-ar schimba cadrul de viață, am ajunge să fim diferiți și noi, iar asta ar însemna să renunțăm la o parte din ceea ce suntem, din ceea ce știm pentru ceva necunoscut. Poate ar însemna să ne schimbăm chiar locul de muncă, hobby-urile, prietenii, poate chiar partenerul de viață. Toate acestea sperie.

photo-1519515078844-e1135fb9f895

De exemplu, acum noi suntem imprevizibili. Azi suntem aici, mâine poate nu mai suntem, poate alegem să plecăm în altă țară pentru câteva luni. Pentru sistem suntem un pericol, nu vrem să ne luăm rate la bancă, ne gândim să plecăm din țară, nu muncim aici, nu producem aici. Pentru mediul de business nu reprezentăm un avantaj, nu suntem dispuși să mai lucrăm sub ochiul atent al unui manager, avem nevoie de flexibilitate. Dă-ne să facem, dar nu ne îngrădi. Legat de religie am văzut atâtea, am intrat în atâtea biserici, încât e greu să mai crezi ceva. Fiecare e atât de absorbit de ceea ce crede ca și când adevărul lui e cel absolut. Religiile capătă nume de la o zi la alta, se schimbă, dar scopul lor e același să îndoctrineze și să controleze. Da, știu e importantă o formă de spiritualitate, sunt de acord, dar deja vorbim de lucruri duse la extrem în multe cazuri.

Diferit înseamnă să creezi noi reguli, să renunți la ele, sau să le schimbi pe cele existente. Iar aici intervine rezistența la schimbare. Lumea în care trăim nu are timp pentru asta, se că e nevoie de o uniformizare, de un control pentru a ne ține pe toți la un loc.

Și să fii diferit într-o lume care încearcă să uniformizeze și să controleze, este un act de curaj. Toți suntem diferiți, de fapt, doar că unii sărim calul, cum s-ar spune. Din punctul meu de vedere, de la oamenii care sunt foarte diferiți de noi avem cel mai mult de învățat, putem să luăm de la ei ce ne place și să lăsăm deoparte ce nu ni se potrivește.

Paradoxal, deși ne sperie, toți vrem să credem că suntem diferiți, pentru că diferit înseamnă special, înseamnă altfel, înseamnă că am îndrăznit și am avut curajul să facem ceva ieșit din tipare. Asta ne face unici și chiar cred că așa e. Însă, după ce trăim această unicitate, apare societatea care ne presează, care vrea să ne pună în cutie, să ne facă la fel ca restul. Societatea e prietenul tău care vrea să fii ca el, e vecinul tău, sunt părinții tăi, sunt copiii tăi și așa mai departe. De ce? Pentru că diferit sperie, e ceva nou, imprevizibil, greu de anticipat.

Dacă facem un pas în spate și privim situația de la distanță este de înțeles pănă la un anumit nivel. E greu să îți schimbi modul de relaționare pentru fiecare persoană întâlnită, să te adaptezi fiecărui stil, dar mai ales e greu să asculți activ, să fii empatic și autentic. De aici vine de fapt marele efort, de la a încerca să înțelegi perspectiva celuilalt. Bineînțeles, numai dacă se dorește.

În momentul în care ajungi să îți dai seama că ai ales o altă cale față de restul, să faci un pas în spate și să accepți că fiecare are normalitatea lui, inclusiv tu pe a ta, atunci lucrurile capătă un cu totul alt înțeles. Că nu e alb și negru, că ai mereu întrebări și îți schimbi principii, că poate peste doi ani vei vrea altceva, foarte bine. Nu îți bate acum capul cu asta. Oricum, suntem într-o continuă schimbare, fie că vrem sau nu să vedem asta.

Îndrăzniți să fiți diferiți, să vă urmați calea, să nu vă abateți de la ea la primul hop sau la prima persoană care vă pune bețe în roate. Cei din jur au tendința să proiecteze în noi propriile temeri și limitări. Când nu sunteți fericiți într-un loc sau când faceți ceva ce nu vă face plăcere, voi știți cel mai bine când e momentul unei schimbări, nimeni altcineva nu ar trebui să ia decizia pentru voi. Ceilalți nu iau de fapt decizia, dar ne influențează direcția. Dacă nu vă regăsiți în normalitatea celuilalt sau nici măcar în a voastră, poate e momentul să faceți ceva diferit.

https://ancutacoman.ro/

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673