Hipnoza- instrument de manipulare

Controlul total asupra individului este controlul asupra modului sau de gandire si reactie. Cei mai multi dintre oameni, nestiind incotro sa se indrepte si ce sa faca cu vietile lor, au ajuns sa nu fie capabili sa ia decizii din propria vointa, ci sa ia decizii care le-au fost introduse de sistemele totalitare, care doresc controlul total al populatiilor.

Controlul total asupra individului este reprezentat de anihilarea sentimentului de independenta a acestuia, sentiment ce l-ar putea determina sa gandeasca, sa-si creeze propriul sau sistem de valori si sa ia decizii de unul singur.

Ce este hipnoza?

 Este un fenomen bazat pe stiinta. Somnul hipnotic este foarte diferit de cel natural. Prin inductia hipnozei se produce o stare ce se aseamana somnului dar care inhiba o anumita arie a scoartei cerebrale. Cel hipnotizat primeste sugestii pe care le poate executa sub comanda, iar dupa revenire la starea normala, acesta nu-si aminteste nimic. S. Freud afirma in opera sa ca este vorba despre o paralizie a vointei. Pentru Pavlov, un alt medic de renume, hipnoza constituia o faza intermediara intre starea de veghe si cea de somn complet. Prin definitie, hipnoza este o stare modificata de constiinta.

Hipnoza- instrument de manipulareCand a aparut?

 Exista marturii cum ca in templele Greciei antice se utilizau unele procedee sugestive cu caracter ritual si terapeutic. Si Herodot aminteste undeva, ca babilonienii ii aduceau pe bolnavi pentru a fi tratati prin sugestie, insa, istoria moderna a hipnotismului incepe cu medicul vienez Franz Mesmer. El a aplicat un sistem terapeutic nou pentru lumea imediata, care ducea la vindecari ale unor boli unde medicina era neputincioasa. Din acest motiv, poate, psihoterapia moderna il considera pe Mesmer printre precursorii ei.

In foarte multe secte, cum ar fi de pilda acelea de meditatii si altele specifice, in care reprezentant este un guru, dar si alte secte religioase,  ritualurile  sunt menite sa induca adeptilor o stare de transa, in urma careia predicatorii îi fac sa se comporte irational sau sa comita acte pe care, in mod normal, le-ar fi respins, sau sa se hraneasca cu starea lor, cu energia pe care o emana.

Despre acest tip de hipnoza, am scris mai multe aici: https://www.believeit.ro/efectele-rugaciunii-si-adevaratele-puteri-ale-credintei/
Hipnoza intr-o anumita limita si intr-un anumit fel, ar putea fi benefica oamenilor, in scopul vindecarii anumitor traume sau boli psihice, insa pt aceasta, este nevoie  de cineva care nu are alte intentii, decat pure.In unele tari, hipnoza este folosita in stomatologie si la nasterea fara dureri. In medicina, anumiti practicieni folosesc aceasta stare pentru tratarea si ingrijirea afectiunilor cutanate, afectiunilor de stomac, a enurezisului dar si in cazuri de isterie sau nevroze anxioase.
Sunt autori care afirma ca persoanele cu imaginatie mai vie, cu spirit de aventura, spirit creativ literar artistic sau credinta religioasa pot fi mai usor hipnotizate. In schimb, sportivii si persoanele cu aptitudini pentru activitati stiintifice pot fi ostile hipnozei.
surse:
http://deveghepatriei.wordpress.com/2013/02/14/tehnici-de-manipulare-in-sec-xxi-controlul-total-asupra-individului/
http://www.revistamagazin.ro/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply