In cautarea unei forte divine, folosindu-ne de matematica

“Cel mai frumos lucru pe care il putem experimenta este misterul. Este sursa tuturor formelor de arta si stiinta adevarate.” – Albert Einstein

Tematica lumii in care traim este una complexa : cum a aparut ea, ce legi o guverneaza si mai ales cine stabileste aceste legi, cine e Creatorul acestora si a tot ceea ce exista in toate dimensiunile, in toate formele de existenta. Multi dintre oameni cred doar in ceea ce pot percepe prin simturile lor. Pe Dumnezeu nu l-a vazut insa nimeni, fizic, material. Exista, totusi?

 Matematica, stiinta misterioasa

Cu ajutorul instrumentelor matematice, a cifrelor, a formulelor, putem descrie aproape orice, de la cele mai simple pana la cele mai ample subiecte, de la simple forme geometrice  pana la univers si tot ce ne inconjoara.

Recent, oamenii de stiinta au stabilit ca tot ce ne inconjoara in mediul apropiat, plante,animale,munti,ape, dar si galaxii,sisteme solare si planetare, fac parte dintr-o infinita structura matematica. Unii sustin ca matematica este un instrument inventat de om pentru a explica lumea naturala. Max Tegmark, cosmolog ai profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, USA, spune ca : “Exista o simplitate si o frumusete eleganta in natura care releva modele si forme matematice, pe care mintile noastre au fost in stare sa le figureze.[….] Matematica a descoperit in lumea noastra ca….matematica exista peste tot in jurul nostru”, chiar oamenii fiind structuri matematice, creierul uman fiind socotit una dintre cele mai complexe structuri din Univers”. Tegmark a mai afirmat si ca va veni timpul cand oamenii vor descrie chiar si constiinta prin intermediul matematicii: “Constiinta este, probabil, modul in care sunt simtite informatiile cand ele sunt procesate in anumite moduri, foarte complicate”, sustine savantul.

75757_448819249561_537104561_5510425_319296_n

Filozoful si analiticul american Alvin Plantinga, specialist in filosofia religiei, metafizica, apologetica crestina si epistemologie (teoria cunoasterii stiintifice) argumenteaza despre Dumnezeu in cartea sa “Natura necesitatii”, afirmand ca: “Este posibil sa ne imaginam o fiinta care are marime si perfectiune maxima. Daca are cea mai mare marime posibila, inseamna ca exista in orice lume, indiferent unde este si cum arata ea. Lumea in care traim noi este una dintre lumile posibile. Deci acea fiinta  cu marime si perfectiune maxima, Dumnezeu, exista (si) in lumea noastra”.

Savantul Michal Kazimierz Heller, preot si profesor de filosofie la Academia Pontificala de Teologie din Cracovia, cu ocazia primirii premiului Templeton, afirma urmatoarele: ” Daca ne intrebam despre cauza universului trebuie sa intrebam si despre cauza legilor matematice. Astfel, ne intoarcem ,in marele plan al gandirii lui Dumnezeu despre univers, la intrebarea: De ce exista ceva mai degraba decat nimic? Cu aceasta intrebare, noi nu vorbim de o cauza la fel ca toate celelalte cauze. Intrebam despre radacina tuturor cauzelor posibile. Stiinta este un efort colectiv al mintii umane de a citi mintea lui Dumnezeu,de a deslusi semnele de intrebare din care noi si lumea noastra parem facuti.”

Fractalii, forme misterioase

Omul a inventat matematica pentru a-si rezolva propriile probleme, si deci, Dumnezeu nu exista, iar lumea e un accident sau pura intamplare? Sau omul a descoperit  matematica dupa modelele din natura, acestea fiind creatia unei super-inteligente, care a creat matematica si a aplicat-o in creatiile sale, dupa care a transmis-o si oamenilor pentru a se folosi de ea?

Cuvantul “fractal” a fost folosit pentru prima data de matematicianul evreu Benoit B Mandelbrot, care defineste o figura geometrica fragmentata ce poate fi divizata intr-o infinitate de parti, fiecare dintre ele fiind o copie a intregului. Privind lucrurile din acest unghi, putem spune ca structura micro-cosmosului celular, inclusiv a corpului uman, este asemanatoare cu cea a macro-cosmosului. De exemplu, priviti o conopida, fiecare buchetel, oricat de mic, arata la fel ca intreaga leguma. Astfel de “reproduceri” ale intregului sunt peste tot in jurul nostru: muntii, apele, norii, fulgerele, cochiliile molustelor, frunzele copacilor, firele de nisip, celulele vii etc.  Studiind geometria fractalilor, omul a gasit explicatii simple pentru unele fenomene complexe folosind matematica. A inventat omul aceasta stiinta sau a (re)descoperit-o uitandu-se la modelele din jurul sau? Se pare ca a doua varianta este cea adevarata,  omul fiind doar beneficiarul unor informatii care demonstreaza ca exista o inteligenta suprema, careia ii spunem Dumnezeu.

pauldirac279316

quote-the-book-of-nature-is-written-in-the-language-of-mathematics-galileo-galilei-105-80-84

revista: Lumea Misterelor

 

 

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673