Inventii si inventatori romani

Multe din inventiile romanesti au fost premiate de-a lungul anilor, oferindu-le inventatorilor diverse diplome pentru inventie la Bruxelles, Geneva Paris sau Moscova. Cati din corporatistii care vor sa ne distruga tara, stiu faptul ca, stiloul cu care isi semneaza actele frauduloase, a fost inventat de un roman ?

Mai departe am sa expun numele si inventiile unora dintre inventatorii romani, din secolele trecute si pana in prezent, care au avut un impact asupra diferitelor domenii de activitate:

Nicolae Constantin Paulescu (n. 8 noiembrie 1869, Bucuresti; d. 19 iulie 1931, Bucuresti), om de stiinta roman, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai tarziu insulina.

Petrache Poenaru (n. 10 ianuarie 1799, Benesti, judetul Valcea – d. 1875), pedagog, inventator, inginer si matematician roman, inventator al tocului rezervor pentru stilou in 1827.

Petrache-Poenaru-and-a-fountain-pen

Dragomir M. Hurmuzescu (n. 13 martie 1865, Bucuresti – d. 31 mai 1954, Bucuresti), fizician si inventator roman,  a inventat dielectrina si a construit electroscopul care-i poarta numele (1894). Este  fondatorul invatamantului electrotehnic din Romania; a colaborat cu sotii Marie si Pierre Curie.

hurmuzescu

Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Bintinti, langa Orastie, judetul Hunedoara – d. 13 septembrie 1913, Banesti, langa Campina) a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei mondiale.

vlaicu3

Dumitru Vasescu – construieste automobilul cu motor cu aburi

dumitru-vasescu

Alexandru Ciurcu – construieste prima ambarcatiune cu reactie

alexandru-ciurcu

 

Emil Racovita – fondatorul biospeologiei

emil_racovita-717173

Anastase Dragomir – Scaunul ejectabil ; daca la sfarsitul sec. XIX, inceputul sec. XX, multi entuziasti ai aviatiei erau preocupati de constructia avioanelor si de pilotarea acestora, un tanar pe nume Anastase Dragomir si-a concentrat atentia pe siguranta aparatelor de zbor si mai ales a pasagerilor de la bordul lor. La 3 noiembrie 1928, a inregistrat, in Franta, cererea de brevet “Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne” si a obtinut Brevetul nr. 678566 din 2 aprilie 1930 pentru “cabina catapultabila”.

06-scaun-ejectabil

Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caras-Severin, Austro-Ungaria; d. 3 septembrie 1950, Bucuresti, Romania), inventator roman, pionier al aviatiei mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fara catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decat aerul.

MONTAGE1

Henri Marie Coanda (n. 7 iunie 1886 – d. 25 noiembrie 1972) a fost un academician si inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului care ii poarta numele.

Coanda_1

Justin Capra (n. 22 februarie 1933 la Magureni, Prahova, Romania) este un inventator si inginer roman. in 1956, a inventat primul aparat individual de zbor. Justin Capra nu si-a brevetat inventia, desi in 1956 in Romania se acorda importanta mare miscarii de inovatori si inventii. in lipsa unui asemenea brevet nu se poate dovedi nici macar daca specialistii americani au utilizat acelasi principiu ca Justin Capra si cu atat mai putin o prioritate a ideii. Justin Capra a inventat si o masina ecologica a carei consum se reduce la 0,5 litri de benzina /100 Km. De altfel, pentru a convinge ca inventia sa e viabila, pentru a participa la editia anuala din 2008 a Salonului EcoInvent de la Iasi, autorul a parcurs cu aceasta masina drumul Bucuresti – Iasi, consumul declarat fiind de 5 litri de benzina.

justin_capra_c8e4b03009

 

Ion Agarbiceanu – a inventat in 1962 primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie

George (Gogu) Constantinescu (n. 4 octombrie 1881, Craiova, d. 11 decembrie 1965, Londra)  – unul dintre cei mai importanti oameni de stiinta pe care Romania i-a dat de-a lungul vremii. A creat unui nou domeniu al mecanicii, numit sonicitate, care descrie transmiterea energiei prin vibratii in corpurile fluide sau solide. A aplicat noua teorie in numeroase inventii: motorul sonic, pompa sonica, ciocanul sonic si altele. Printre alte realizari ale sale se mai numara si un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turatia acesteia (neoficial se considera ca inventia sa a schimbat soarta Angliei in cel de-al doilea razboi mondial) si primul schimbator de viteze automat. A participat activ la constructia de avioane engleze, tipul Bristol, in perioada cat a locuit in Anglia.

646x404 (3)

Stefan Odobleja (n. 13 octombrie 1902, Valea Izvorului, Mehedinti – d. 4 septembrie 1978) este  precursorul mondial al ciberneticii generalizate pe care el insusi a denumit-o Psihologia consonantista. Medicul Stefan Odobleja, creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate, publica in 1929 studiul “Metoda de transonanta toracica” in care enunta pentru prima oara legea reversibilitatii.253

Grigore Antipa – biolog, zoolog, ecolog si profesor universitar romana. El este intemeietorul Muzeului National de Istorie Naturala din Bucuresti, care ii poarta numele si care, pornind de la reorganizarea sa, in 1907, prezinta pentru prima oara dioramele biologice. Grigore Antipa

karpen-pile-2

Nicolae Vasilescu-Karpen – om de stiinta, inginer, fizician si inventator care a inventat in 1950 o pila electrica care furnizeaza energie de 56 de ani, fara intrerupere. El a declarat ca acea pila, va functiona vesnic. Aparatul este, de fapt, un perpetuum mobile, adica un dispozitiv care genereaza energie la nesfarsit fara interventie din exterior.

 

Radu Silaghi-Dumitrescu- doctorul care in anul 2013 a reusit sa produca sange artificial , impreuna cu echipa sa de cercetători de la Facultatea de Chimie a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj.Soluţia conţine apă, săruri şi o proteină: hemeritrina, extrasă din viermii marini, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres. Acesta ar fi foarte indicat in timpul operatiilor cand se pierde mult sange dar si in cazul unor accidente cand e nevoie de o cantitate mare de sange intr-un timp scurt.

978x0

Ionut Budisteanu –  la doar 19 ani a castigat cea mai mare competitie mondiala destinata tinerilor oameni de stiinta si inginerie din lume, Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), organizata intre 12-18 mai 2013 in Phoenix. Proiectul prezentat de Ionut Budisteanu s-a intitulat „Utilizarea inteligentei artificiale pentru a crea o masina low-cost, fara sofer”. Solutia propusa de Ionuţ consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, folosind algoritmi informatici proprii, marcajele, limitele si pozitionarea in timp real a maşinii in trafic, semnele de circulatie si posibilele obstacole. Aceasta solutie ar costa doar 4.000 de dolari. Un automobil echipat cu solutia propusa de Ionut ar putea circula 100% regulamentar pe strada,  fără implicarea unui şofer. Ionut Budisteanu a participat la peste 130 de competitii de stiinta si inginerie, iar in luna noiembrie 2013 a fost inclus in topul celor mai influenti 16 tineri ai anului, clasament realizat de publicatia americana TIME.

5198d59595f9cfb50200000f

MB Telecom – firma romaneasca MB Telecom a castigat in 2013 Marele Premiu al celei de-a 41-a ediții a Salonului International de Inventii de la Geneva, pentru un sistem de scanare al avioanelor numit Roboscan 2M Aeria, inventia fiind destinata serviciilor vamale, armatei, aeroporturilor si companiilor aeriene.  MB Telecom nu este la primul premiu castigat, compania castigand Marele Premiu la Salonul International de Invetii de la Geneva in 2009 pentru Roboscan 1 M, un sistem de radiografiere cu raze gama a camioanelor. 

646x404 (2)

Surse:

News

Homepage

http://radio.bzi.ro/

 

 

One thought on “Inventii si inventatori romani

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673