Laminina – amprenta lui Dumnezeu in corpul uman

LAMININA – laminine, s. f. / laminln. [Lat. lamina = iamd.1 foaie. suborn, -ina.] Termen generic pentru un complex glicoproteic constituent al „lamei bazale, cu Mr 850 kDa, alcatuit din trei lanturi polipeptidice denumite laminina A (400 kDa si peste 3 000 de aminoacizi), laminina B, (230 kDa) si laminina B; (200 kDa), fiecare dintre aceste doua lanturi avand circa 1 500 de aminoacizi.

Cele trei lanturi formează un trimer in formă de cruce, la nivelul caruia fiecare lant prezinta domenii globulare functionale.

Prin domeniile functionale, l. se leaga de receptorii specifici de pe suprafata celulelor, dar si de componente ale matricei extracelulare ca heparan sulfatul si colagenul tip IV. Receptorul pentru l., cu M,. b7 kDa, apartine familiei integrinelor. Genele codante pentru l. se afla pe cromozomul 18 pentru lantul A, iar pentru lanturile B si B, pe cromozomul 1. Laminina are ca proprietate majora legarea componentelor matricei extracelulare intre ele, dar si cu membrana celulara. Deasemenea, l. ar fi implicata si in procesele de angiogeneza, producand alinierea celulelor endoteliale in tuburi capilare, precum si in producerea metastazelor. (Dictionar medical).

Rolul ei este de a spune fiecarei celule ce functie are de indeplinit in organism si de a tine laolalta toate aceste celule ca un liant, ca armatura din beton care da tarie si unitate.

Laminina, numita si Crucea din noi, este o molecula speciala, in forma de cruce, din cadrul proteinelor, avand un rol in fixarea dermei de epiderma, care ne tine corpul unit. Este considerata ca semnul pe care Dumnezeu L-a pus in interiorul nostru.

figure2
In termeni medicali, laminina este molecula responsabila de modelarea jonctiunii neuromusculare. Produsa de catre structura musculara si alcatuind parte din invelisul muschiului propriu-zis, laminina este o proteina formata din lanturi alfa, beta si gama. Cunoscut dinainte era faptul ca lantul beta 2 induce diferentierea sectiunii terminale a nervului, insa descoperirea actuala demonstreaza ca domeniile alfa sunt cele responsabile de modelarea postsinaptica. Acest lucru a fost demonstrat prin evidentierea maturarii deficitare a structurii musculare la soarecii fara laminina alfa 5.

Cercetatorii au descoperit ca receptorii de suprafata celulari care recunosc si fixeaza laminina sunt abundenti la nivelul portiunii sinaptice musculare. De asemenea, acestia sunt sensibili si raspund semnalelor transmise de omologii lor de pe structura nervoasa. Astfel s-a ajuns la concluzia ca laminina este esentiala in functionarea jonctiunilor neuromusculare, atat prin rolul pe care il are in receptionarea si transmiterea semnalelor din portiunile presinaptice in cele postsinaptice, cat si prin capacitatea sa de a modela muschiul pentru a-l “potrivi” in ramificatia nervoasa.

Laminina este o glicoproteina, o parte din membrana bazala asociata cu alte proteine, cum ar fi colagenul, entactinul, proteoglicanul si fibronectinele. Are o lungime de 120 mm. Rolul sau este de a ancora celulele epiteliale. Contine 3 brate: alfa, beta si gama. Lamininele sunt o parte importanta si biologic active ale membranei bazale. Cele 3 brate scurte sunt deosebit de bune la legarea de alte molecule de laminina, care le permite formarea unor foi. Bratul lung este capabil de legarea de celule, care ajuta la ancorarea celulelor tesutului organizat la membrana.

F4.large

Aceasta este explicatia stiintifica, iar noi vedem in ea mana lui Dumnezeu inca de la CREATIE. Minunat si DIVIN luru sa privesti din acest punct de vedere al omului creat de mana lui Dumnezeu.

 

 

Articol preluat de pe : http://ro.netlog.com/piosmarian/blog/blogid=1361404

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply