Lucruri care nu sunt predate in scoli : gandirea creativa

Esti creativ

Artistul nu este o persoana speciala, fiecare dintre noi suntem un tip anume de artist. Fiecare din noi se naste un ganditor creativ, spontan. Odata ce dobandim o anumita identitate si un set de convingeri despre noi insine, devenim interesati in gasirea abilitatilor necesare pentru a ne putea exprima identitatea si credintele. Acesta este motivul pentru care oamenii care chiar cred ca sunt creativi, devin creativi.

Gandirea creativa inseamna munca

Trebuie sa avem pasiune si determinare de a ne cufunda in procesul de creare a ideilor noi si diferite. Trebuie sa avem rabdare sa perseveram impotriva tuturor adversitatilor. Toate geniile creative lucreaza cu grea pasiune si produc un numar incredibil de idei, cele mai multe fiind rele. De fapt, multe poeme rele au fost scrise de marii poeti decat de cei mai mici. Thomas Edison a creat 3.000 de idei diferite de sisteme de iluminat, inainte de a le fi evaluat pentru a putea vedea daca sunt practice si profitabile.  Wolfgang Amadeus Mozart a produs mai mult de 600 de piese muzicale, inclusiv 41 de simfonii si unele opere, in timpul scurtei sale vieti creative. Rembrandt a produs aproximativ 650 de picturi si 2.000 de desene iar Picasso a executat mai mult de 20.000 de lucrari. Unele lucrari au devenit capodopere , in timp ce altele nu erau mai bune decat cele ale contemporanilor lor, iar unele au fost chiar sub nivelul contemporanilor.

Atunci cand producem idei. suntem completarea neurotransmitatorilor legati de gene care sunt pornite si oprite ca raspuns la ceea ce face creierul nostru, care, la randul sau, raspunde la provocari. Cand incercam sa venim cu idei noi, energizam creierul prin cresterea numarului de contacte dintre neuroni. Cu cat incercam de mai multe ori pentru a obtine idei, cu atat devine creierul mai activ si cu atat devenim noi mai creativi.

creativeee-1050x648

Sa nu ne oprim la prima idee buna

Mereu sa continuam in cautarea de noi idei sau de imbunatatirea acelora care le credeam bune.

Trebuie sa avem incredere in instinctele noastre

Nu trebuie sa ne lasam descurajati. Albert Einstein a fost exmatriculat de la scoala pentru ca atitudinea lui a avut un efect negativ asupra elevilor. El a picat examenul de admitere la facultate si a trebuit sa participe la curusrile unei scoli profesionale timp de un an, pana cand a reusit in cele din urma sa intre la facultate. A fost singurul din clasa sa care nu a primit un post de profesor, deoarece nu l-a recomandat niciun profesor. Unul dintre profesorii sai a spus despre Einstein ca a fost cel mai lenes din toata Universitatea. Parintii lui Beethoven au spus despre el ca ar fi fost prea prost pentru a deveni compozitor.  Si exemple mai sunt…

Nu vedem lucrurile asa cum sunt ele, le vedem asa cum suntem noi

Toate experientele sunt neutre. Ele nu au niciun sens…pana nu le dam noi unul. Noi trecem informatiile si tot ce percepem, toata realitatea noastra, prin filtrul gandirii si al imaginatiei. Noi dam sens propriei noastre existente.

Nu putem rezolva o problema decat daca gandim altfel.

Trebuie sa invatam sa gandim neconventional.

Geniile creative nu folosesc analiza si gandirea logica. Ganditorii conventionali, logici, analitici sunt ganditori exclusivi, ceea ce inseamna ca exclud toate informatiile care nu au legatura cu problema. Ei cauta modalitati de a elimina posibilitatile. Geniile creative sunt ganditori inclusivi, ceea ce inseamna ca acestia cauta modalitati de a include totul, inclusiv lucrurile care sunt deosebite si total independente. Generarea de asociatii si conexiuni intre subiecti independenti sau care nu sunt similari este modul in care geniile provoaca diferite modele de gandire in creierul lor. Aceste noi modele duc la noi conexiuni care  le confera un mod diferit de a se concentra pe informatiile si diferite moduri de a interpreta pe ceea ce se concentreaza. Acesta este modul original si cu adevarat in care ideile noi sunt create.

Albert Einstein a remarcat o data celebra  “Sunt destul de artist sa desenez liber in imaginatia mea. Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.. Cunoasterea este limitata. Imaginatia inconjoara lumea”.

 

 

Michael Michalko.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

  1. Pingback: moncler 2014 ビームス 取扱店

Leave a Reply