Manipulare relationala

Cine sunt manipulatorii?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul foarte simplu : noi toti suntem manipulatori.

Am sa incep acest articol cu cateva din cele mai cunoscute citate despre manipulare:

“Toata arta politicii este aceea de a face sa creada”Machiavelli

Spuneti-le ceea ce vor sa auda! – Lenin

In continuare voi expune cateva dintre actiunile intreprinse de manipulatori (in multe dintre ele va veti regasi), conform cartii “Manipulatorii sunt printre noi” scrisa de Isabelle Nazare-Aga :

1. Ii culpabilizeaza pe ceilalti in numele relatiilor de familie, prieteniei, dragostei, constiintei profesionale, etc.

   2. Evita sa-si asume responsabilitatile sau le transmite altora.

   3. Nu-si exprima niciodata clar dorintele, sentimentele, necesitatile sau opiniile.

   4. Raspunde adesea evaziv sau ambiguu.

   5. Isi schimba opiniile, comportamentul si sentimentele in functie de situatii si persoane.

   6. Invoca ratiuni logice pentru a-si ascunde obiectivele sale egocentrice.

   7. Se indoieste de calitatile, competenta, caracterul celorlalti: nu critica pe fata, devalorizeaza si emite judecati.

   8. Invrajbeste si creeaza suspiciune, dezbina pentru a stapani mai usor si de multe ori poate provoca ruptura unui cuplu. 

   9. Stie foarte bine sa pozeze in victima pentru a putea fi compatimit. 

  10. Se foloseste de principiile adoptate de ceilalti (umanitate, caritate) pentru a-si satisface necesitatile personale

   11. Ameninta sub o forma deghizata sau foloseste santajul pe fata.

   12. Se foloseste de minciuna pentru a afla adevarul, deformeaza si interpreteaza.

    13. Nu tine seama de drepturile, de dorintele sau de necesitatile celorlalti.

    14. Flateaza, ofera daruri si face mici servicii stiind sa fie pe placsi dand impresia ca-l preocupa problemele celorlalti.

    15. Ne sugereaza sa facem lucruri pe care altfel nu le-am fi facut niciodata din proprie initiativa.” 

Mai departe, am selectat cateva dintre mecanismele manipularii, din aceeasi carte :

– mimetismul. Manipulatorul foloseste masti pentru a-si insela victima. De exemplu, poate aparea ca o persoana simpatica, altruista, generoasa. Poate semana deliberat cu cineva care prezinta incredere.

   – seductia si fascinatia. Manipulatorul este capabil de seductie, el poate exercita o adevarata fascinatie asupra victimei, pe care o impresioneaza si o subjuga emotional.

   – atitudine superioara. Manipulatorul se foloseste de ignoranta celorlalti pentru a poza intr-o postura de superioritate intelectuala, facandu-i pe ceilalti sa se simta inferori si sa permita astfel sa fie abuzati.

  – flatarea. Aproape orice persoana este sensibila la laude. Astfel, manipulatorul poate obtine ceea ce vrea mult mai usor daca ne flateaza. Acest aspect are legatura si cu auto-manipularea. Credem ceea ce ne face placere sa credem. Este deci suficient sa ni se spuna ceea ce dorim sa auzim. “

   Cateva exemple de comportamente non-verbale ale manipulatorului, pot fi :

 – privirea este fie instabila (evita contactul vizual direct), fie dominatoare (fixeaza insistent cu privirea)

   – practica ascultarea aversiva: manipulatorul nu-si priveste interlocutorul care ii vorbeste, avand aerul ca e preocupat de cu totul altceva, sau chiar face altceva. Nu ridica sau nu inclina capulin semn de salut la aparitia unei persoane in fata lui. Acest comportament este un tip de agresiune pasiva si induce interlocutorului impresia de inoportunitate si penibilitate, destabilizandu-l.

   – volumul vocii manipulatorului este fie prea slab fie prea puternic. Poate adopta un ton puternic pentru a intimida sau, dimpotriva, un ton scazut, pentru a crea o atmosfera de intimitate si complicitate.” 

Alte practici manipulative pot fi:

 Zvonul. Legile transmiterii zvonurilor au fost evidentiate de Allport si Postman, autori ai unor cercetari in domeniu. Aceste legi sunt:

“- legea saraciei si nivelarii : pe masura ce zvonul circula, el tinde sa devina mai scurt, mai usor de inteles si de relatat

– legea accentuarii : intarirea anumitor detalii (cele mai spectaculoase) care dobandesc astfel un loc central in semnificatia zvonurilor

– legea asimilarii : Asimilarea se poate face la tema centrala prin condensare, anticipare si stereotipuri verbale. Zvonurile tind sa se ajusteze intereselor individuale, apartenentei sociale sau rasiale, prejudecatilor personale ale celui care transmite.”

Analistii clasifica zvonurile in 3 categorii:

“- cele care iau dorintele drept realitate (optimiste)

– cele care exprima o teama si o anxietate

– cele care provoaca disensiuni (ataca persoane din cadrul aceluiasi grup)”

 Dezinformarea

Termenul a aparut pentru prima data in limba rusa (dezinformaţiâ) , dupa al Doilea Razboi Mondial, cu rolul de a desemna practicile  capitaliste care urmareau aservirea maselor populare.

Apoi, termenul a trecut in limba engleza (disinformatioii).Chambers Twentieth Century Dictionary, publicat la Londra, in 1972, il defineste impartial ca: deliberate leakage oftnis-leading Information („scurgere deliberata de informatii care induc in eroare”).

In cartea “Tratat de dezinformare” ne este data o definitie a dezinformarii:

Tehnică permiţând furnizarea de informaţii generale eronate unor terţi, determinându-i să comită acte colective sau să difuzeze judecăţi dorite de dezinformatori.”

   Intoxicarea

Intoxicarea este un termen de origine militara. Colonelul Andre Brouillard definea intoxicarea ca fiind “un sinonim al viclesugului de razboi, al subterfugiului diplomatic, al mistificarii, diversiunii, tradarii, minciunii.”  El sublinia faptul ca aceste tehnici sunt folosite in planurile militare superioare:

“- al tacticii generale, adica al folosirii combinate a armelor de catre militarii de pe teren, in lupta

– al strategiei, al desfasurarii generale a razboiului

– al politicii interne si mai ales externe. “

 Propaganda

Cuvantul propaganda apare pentru prima data in 1689. Provine  din expresia latina “congregatio de propaganda fidey” – „congregatie de propagare a credintei”. Termenul presupune, evident, transmiterea unei informatii catre un
public, informatie care trebuie sa fie salutara pentru acesta si care nu e perceputa de informator ca mincinoasa, ci, dimpotriva, ca expresie a singurului adevar existent.

Pentru aceste tehnici si incercari de manipulare, am sa enumerez cateva exemple de expresii contra-manipulare:

– “este opinia dumneavoastra”

– “puteti gandi in acest fel”

– “puteti s-o luati cum vreti”

– “nu va faceti griji pentru mine”

 

– “nu va faceti griji, stiu ce fac”

Manipulatorul se indeparteaza de persoanele asupra carora nu are influenta, care raman indiferenti la incercarile de manipulare si-si pastreaza echilibrul. Acest mod de a raspunde cu indiferenta tehnicilor de manipulare, este numit “contra-manipulare”.  Comunicarea de contra-manipulare adopta o tehnica si anume “tehnica confuziei”. Aceasta presupune folosirea unei metode de comunicare superficiala care sa evite angajamentul pe care i-l impune manipulatoul. In comunicarea de contra-manipulare exista 2 tipuri de refuzuri si anume: refuzul partial (“sunt deacord..dar…” , ” sigur ca vreau…dar…”) si refuzul total (inteleg ca aveti nevoie de….dar eu nu pot sa ….dimpotriva, puteti sa…”)

 

Surse:

1. “Tratat de dezinformare” – Vladimir Volkoff

2. “Manipulatorii sunt printre noi ” – Isabelle Nazare-Aga

3, http://www.drpro.ro

4. http://radiosperanta.forumhit.ro/t916-cine-sunt-manipulatorii-si-cum-sa-i-infrangem

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673