Medic oncolog: ”Acest aliment ar trebui sa dispara din alimentatia oricaruia dintre noi, nu sunt sanatoase”

Dr. Catalin Costovici este medic primar in Oncologie. A urmat mai multe cursuri si specializari in Europa si Statele Unite ale Americii si a condus trei studii clinice ca prim cercetator. Este membru al ASCO (American Society of Clinical Oncology), ESMO (European Society of Clinical Oncology), IASLC (International Association for the Study of Lung Cancer), ESGO ( European Society of Gynecologic Oncology) si SROM Societatea Romana de Oncologie Medicala).

Cand este intrebat de ce a ales Oncologia, recunoaste ca simte o imensa satisfactie atunci cand reintalneste un pacient care dupa ani de la diagnostic nu mai prezinta niciun semn de boala. Este un domeniu in care situatiile aparent fara iesire pot fi rezolvate prin munca unei intregi echipe.

Este pasionat de bricolaj si gradinarit, priveste si trateaza florile si arbustii ca pe adevarate fiinte, gradina fiind al doilea univers unde se simte in largul sau. Se declara vesnic indragostit de Grecia, insa evadeaza deseori si pe Valea Topologului, unde se incarca cu energie si isi regaseste linistea. s604x0_1_14_750x430

Acest aliment este mai periculos decat factorii ereditari sau chiar stilul de viata.

Medicul oncolog Catalin Costovici, a afirmat intr-un interviu ca acest produs ar trebui sa dispara din alimentatia noastra deoarece duce la aparitia cancerului si a altor probleme de sanatate.

„Carnea procesata e otrava. Trebuie sa dispara din alimentatia oricaruia dintre noi: salamurile, carnatii, crenvurstii, parizerul, mezelurile”, spune acesta intr-un interviu.

-De ce ne imbolnavim de cancer?

-Probabil ca aici sunt incriminati factorii de mediu, care tin de aerul respirat, de alimentatia defectuoasa pe care o gasim din abundenta prin supermarketuri. Tot ceea ce inseamna produs agricol este tratat si paratratat. Cauza reala insa nu o stim. Tot ceea ce povestim noi apropo de radiatii, stres, alimentatie etc. astia sunt factori de risc. Dar de ce apare un cancer, nu stim. Si atunci hazardul joaca un rol in toata povestea asta.

E ca un fel de ruleta ruseasca in care toti participam. Chiar toti. Oricare dintre noi putem sa dezvoltam un cancer mai devreme sau mai tarziu. Cum ne-o fi norocul. Majoritatea cancerelor sunt intamplatoare, adica sunt urmarea hazardului, potrivit doctorulzilei.ro.

-Cancerul e cauzat mai mult de… ghinion, decat de factorii ereditari sau stilul de viata?

-Exact. In insiruirea asta de gene ale ADN-ului exista tot timpul niste mutatii, care se repara de catre organism. Poate ca e cam mult spus ca avem tot timpul cancerul in noi, dar avem asemenea mutatii fiecare dintre noi oricand. Numai ca marea majoritate reusim sa le reparam. La un moment dat insa organismul e prins pe picior gresit si mutatia nu se mai repara, iar asta e primul pas in aparitia unei asemenea tumori. E procesul de initiere.

-Da, doar ca pacientii care au inceput tratamentul inainte de 1 martie 2017 si-l procura ei, prin eforturi proprii. O terapie lunara ajunge undeva la 35.000 de lei.

– In randul bolnavilor circula multe mituri, cat se poate de periculoase. De exemplu, daca mancam carne, hranim celulele canceroase?

-Teoria cum ca lactatele si consumul de carne ar stimula procesul oncologic este total inexacta. Povestea asta e fantasmagorica si nu are niciun substrat stiintific. Noi le recomandam pacientilro nostri o dieta echilibrata in primul rand, adica bogata in legume si fructe, dar nu fara carne. Carnea este extrem de importanta, mai ales la pacienul care e supus tratamentelor intensive oncologice. Carnea aduce in primul rand proteina, iar proteina animala este proteina de inalta calitate. Avem nevoie de consum si de carne pentru ca pacientul sasi refaca capitalul hematologic necesar pentru a putea face fata seriior urmatoare de tratament.

-Dar exista carne si carne. Exista vreo legatura intre cancerele de la nivel digestiv si carnea procesata?

-Carnea procesata trebuie sa dispara din alimentatia oricaruia dintre noi: salamurile, carnatii, crenvurstii, parizerul, mezelurile cu carnea maruntita. Este cea mai nenorocita, e otrava, pentru ca procesarea in sine inseamna si niste stabilizatori, coloranti, celebrele Euri. Iar efectul lor e cumulativ in timp si, in zeci de ani, aceste efecte, sunt otrava pe paine, sau fara paine. Si painea are stabilizatori, emulgatori si o gramada de lucruri.

-Nici painea nu e buna?

-Paine cea mai buna este cea care se intareste a doua zi. Paine care tine o saptamana sau mai mult are sigur niste lucruri suplimentare care nu fac bine. Si pe termen lung toate aceste elemente nu aduc decat elemente mutagene, care duc la agresarea ADN-ului. Iar din agresarile astea continue si perpetue se isca o celula care o ia razna.

-Daca mai adaugam si stresul zilnic.

-Evident ca este si elementul stres, de care nimeni nu poate scapa, mai ales in zonele urbane, unde e multa agitatie. Asta este cocktailul de mare succes ca sa apara o nenorocire cum este cancerul.

-Dar telefoanele mobile cauzeaza cancer la creier?

-Sunt convins ca exista o legatura. Studiile nu sunt foarte concrete, dar exista radiatii ultramagnetice si asta nu are cum su nu aiba urmari. Oriunde o stimulare repetitiva induce cel putin o inflamatie, iar o inflamatie cronica poate din punct de vedere medical sa duca la o problmea de acest gen. Dar probabil nu o sa vedem niciodata un studiu foarte serios care sa ne spuna ca expunerea la radiatia electromagnetica a telefonului mobil e legata sau duce la cancer, pentru ca e presiunea producatorilor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply