Misterioasa convertire in masa de la islam la ortodoxie in Georgia

In 1991 / 75 % din minoritatea  adjara din Georgia erau musulmani. Astazi ,75 % dintre ei au deveni crestini ortodocsi. Cum poate fi explicata aceasta convertire unica in lume ?

Aceasta intrebare ii stanjeneste pe angajatii Palatului Prezidential , una dintre cele mai mari institutii publice din oras si sediul Republicii Autonome Adjara si al Consulatului Iranului . Este adevarat ca in aceasta provincie a Georgiei spalata de valurile Marii Negre foarte putini vorbesc engleza. Toate indicatoarele stradale sunt in georgiana si in rusa . Oamenii merg la oara 9 la biserica Sf Nicolae la ora 9:00 , desi nu se slujeste neaparat . Credinciosii barbati, femei( intotdeauna cu capul acoperit) si copii vin si pleaca de la biserica dupa bunul lor plac , dupa ce au sarutat icoanele si si-au facut mai multe cruci in fata lor.

batumi1

Aceste lucru se intampla in fiecare dimineata. Preotul nu prea poate vorbi cu noi deoarce vorbeste doar rusa si georgiana. O studenta zambitoare care a terminat facultatea in limba lui Shakespeare vine sa ne salveze . Am intrebat-o :

-Cum se face ca majoritatea locuitorilor Republicii Autonome Adjaria in 20 de ani au abandonat credinta islamica si au trecut la ortodoxie ?

Studenta luata pe neasteptate prefera sa se eschiveze rapid .

Adevarul este ca Adjaria a fost cucerita de otomani in sec XVII  si a devenit majoritar musulmana. In 1878 provincia de 3000 km patrati a ajuns parte a Imperiului Rus . In 1991 dupa caderea comunismului si declararea independentei Georgiei Adjara s-a declarat independenta. Pana in 2004 republica „independenta ” a Adjariei a fost condusa de un dictator musulmanul Aslan Abashidze. Intre timp Adjaria cu cei 400.000 de locuitori  s-a reintors la Georgia.

Conform documentelor oficiale din 1991 , 75 % din populatia adjarilor erau musulmani. Acum 75% dintre acestia sunt crestini ortodocsi. Cum se poate explica asta ?

Intr-un interviu publicat in decembrie 2012 Mitropolitul Dimitri de Batumi ( capitala Adjariei) nepotul lui Ilia al IIlea Patriarhul Georgiei spune ca atunci cand a deevenit preot paroh in 1986 in Batumi era doar o singura biserica ortodoxa .

Mitropolitul de Batumi spune ca adjarii au fost fortati de catre otomani sa treaca la islam desi in inimile lor au ramas crestini . Acesta a spus ca adjarii purtau pe ascuns cruci , vopseau oua de Pasti , si aveau chiar si icoane in case .

Mitropolitul Dimitri a mai spus ca multi preoti provin din familii musulmane, chiar rectorul Seminarului Ortodox este nepotul unui mullah musulman scolit la Istambul . Cum explica mitropolitul aceasta convertire : ” Este voia lui Dumnezeu . Este un miracol al lui Dumnezeu si nu are eplicatii rationale si nu a putu fii prevazut ”

Marea Moschee din Batumi la doar cateva blocuri distanta de biserica Sf Nicolae din port a inceput sa fie mai putin aglomerata decat biserica ortodoxa

 

Sursă: Mysterious Mass Conversion From Islam to Christianity in Georgia · Journey To Orthodoxy

via  rezistentacrestinablog.wordpress.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply