Muzica din Univers

Astronautii NASA au publicat, in urma cu cativa ani, o serie de inregistrari ale sunetelor Universului. Atat stelele cat si planetele canta prin pulsatiile suprafetei lor. Sunetele exista ca vibratii electromagnetice. Cu ajutorul instrumentelor speciale de pe sonda spatiala Voyager si a datelor prelucrate de specialistii NASA, se pot auzi sunetele din spatiu.

Totul a inceput in 1960 cand astronomii au detectat pentru prima oara murmurul Soarelui, cea mai apropiata stea de Terra. A fost nevoie de 20 de ani pentru ca tehnicile de observatie sa se perfectioneze pentru a se incepe studiile in detaliu. Astrofizicienii si-au pregatit telescoapele, si-au apropiat sondele spatiale de Soare pentru a capta oscilatiile sale in scopul de a intocmi o harta a interiorului acestuia, de a le intelege mecanismele si a masura viteza de rotatie a „inimii” sale, un element crucial pentru elucidarea formarii sale si, prin extensie, a Sistemului Solar.

universal-music-in-spaceAlte proiecte de acest gen au fost initiate in acelasi timp pentru a depista murmurul stelelor mai indepartate. De-abia in 2001, puterea telescoapelor a permis obtinerea primului esantion exploatabil al unui cantec emis de o alta stea: Alpha Centaurului, una dintre cele mai apropiate de noi si a treia ca stralucire. Un cantec care vine de la cativa ani-lumina de noi. A auzi nu e cel mai potrivit cuvant pentru ca, fara aerul care s-o transporte, muzica nu poate fi auzita. In schimb, lumina stelei calatoreste nestingherita, prin vidul spatial. Datorita acesteia, astrofizicienii pot „vedea” muzica stelara.

Totul incepe in regiunile extreme ale stelelor. Gazele se involbureaza, atomii se lovesc unii de altii. Acest strat extern incepe sa vibreze dand nastere la unde sonore, intr-un registru grav (cu 13 octave sub cel mai grav sunet accesibil urechii noastre) acestea propagandu-se cu 1 milion de kilometri pe ora. Sub efectul sunetelor, suprafata astrului se increteste si se destinde intr-o miscare permanenta care permite accesul astronomilor la cantecul stelei.

Cum e totusi posibil sa se desluseasca aceasta muzica? Prin efectul Doppler, prezis de relativitatea lui Einstein ce consta in variatia frecventei unei unde emise de o sursa de oscilatii, daca aceasta se afla in miscare fata de receptor; efect valabil si in cazul luminii si a sunetului.

 

 

Surse:

http://www.hotnews.ro/ 

http://www.revistamagazin.ro/

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4669