Neincrederea in sine – program de autodistrugere. Legatura intre neincredere si frica de a actiona

Daca esti o persoana care nu are incredere in propria persoana, deschide bine ochii si citeste acest articol! Cu siguranta nu a ajuns intamplator la tine si poate ca e timpul sa renunti la a nu mai avea incredere in tine.
” Nu sunt in stare”,”Nu pot”,” Nu merit”, ”Nu reusesc”- toate acestea trebuie sa dispara din viata ta, daca vrei sa fii bine pe toate planurile!
Credinta in fortele proprii este credinta in ”eul” nostru Divin si este unul dintre cele mai importante aspecte spirituale ale omului.

Prin neincrederea in noi, atragem de fapt un program de autodistrugere. Daca nu avem incredere in noi,nu mai primim energie. Intreruperea energiei reprezinta intreruperea iubirii, a legaturii cu Divinitatea si este extrem de daunatoare progresului si transformarii noastre.

A avea incredere in sine inseamna sa-ti fii cel mai bun prieten, pentru ca doar tu vorbesti ”limba” ta si nu ai nevoie de confirmarile celorlalti. A avea incredere in sine inseamna a nu fi o victima, inseamna a-ti depasi teama de a te vedea si accepta asa cum esti, fara a dori sa fii iubit pentru masca ta de om normal, modelat dupa tiparul societatii in care traiesti.

Iar daca unii iti servesc lamai,invata sa prepari o limonada :) !

Trebuie sa accepti ca nu ai cum sa fi iubit de toata lumea si nici nu poti fi pe plac la toata lumea; nici nu trebuie sa ai un astfel de ideal!
Nu uita ca toate experientele si intalnirile tale vor reflecta cat de mult ai incredere in tine, iar daca nu esti primit cu aplauze si bucurie, inseamna ca ai gresit audienta!incredere-in-Dumnezeu Neincrederea in sine si teama sunt strans legate pentru ca la originea neincrederii in sine se afla teama. Cand iti este teama de ceva real, care, de exemplu, iti pune viata in pericol este perfect normal. Insa, de multe ori ne lasam cuprinsi de temeri irationale care ne impiedica sa ne atingem obiectivele si sa actionam.

Si cu cat le alimentam mai mult, ele se transforma in griji si in stres si alimenteaza neinrederea in sine.

Oamenii nu au incredere in sine in fata unei situatii in doua cazuri:

–      cand au mai trecut prin asta si au avut parte de o experienta neplacuta

–      cand se confrunta cu o situatie noua si nu sunt siguri ca vor reusi

Problema nu e ca ne este frica si ca nu avem incredere ca vom reusi. Problema e cum folosim frica si neincrederea in avantajul sau in dezavantajul nostru.

O folosim in dezavantajul nostru cand:

–      ne panicam

–      o folosim ca scuza ca sa nu actionam

O folosim in avantajul nostru cand:

–      nu o alimentam si o transformam in factor de actiune

Atunci cand ne este frica, avem doua reactii din care alegem: ori ne blocam ori actionam. Si atunci cand actionam din frica, suntem mult mai motivati.

3 lucruri care m-au ajutat sa scap de neincredere si temeri si sa actionez

1.   Frica e doar in mintea mea

Creierul are rolul sa te apere, instinctual de supravietuire isi face bine treaba si de fiecare data cand vrem sa facem ceva nou, mintea ne stransmite semnale de alarma.

Insa nu inseamna ca semnalele de alarma sunt adevarate. E ca si cum ai pune o tigara langa o alarma pentru fum si in secunda urmatoare se declanseaza. De fapt, nu e nici un incendiu.90% din lucrurile de care ne e frica nu se intampla niciodata.

De multe ori imi era frica sa fac ceva, credeam ca e foarte greu. Pana cand l-am facut si am vazut ca nu era atat de greu pe cat credea si de fiecare data cand imi este frica sa fac ceva, fac o lista mentale cu toate situatiile asemanatoare care mi-au dovedit ca frica este doar in mintea mea.

2.   Metoda celui mai rau scenariu

O metoda buna da sa scapi de teama e metoda celui mai rau scenariu.

Care e cel mai rau scenariu posibil? Care e cel mai rau lucru care s-ar putea intampla? Ce ai face in cazul in care s-ar intampal asta, ce solutii ai avea?

Cand planuiesti, iti dai seama ca totul va fi ok si ca de fapt, nu are de ce sa iti fie teama. E ca si cum ai diseca problema pana cand ai vedea ca de fapt, nu este nimic acolo care sa te sperie si ca poti gasi o rezolvare chiar si pentru cea mai mare frica a ta.

3.  Recunoaste ca ti-e frica 

De multe ori incercam sa ne mascam frica ca sa parem mai puternici, chiar si de noi insine. gasim tot felu de scuze ca sa nu actionam cand de fapt suntem paralizati de frica.

Insa, a lasa frica sa te paralizeze nu e  o solutie si cum primul pas spre vindecare e constientizarea si recunoasterea, recunoaste-ti tie insuti ca ti-e frica, dar nu lasa asta sa te impiedice sa actionezi.

 

 

http://frecventa.blogspot.ro/

http://personalitatea.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply