Numerologie si numarul de aur

Din antichitate, numerele au stat la baza simbolisticii, acestea exprimand forte si idei. 

Platon le considera cea mai inalta treapta a cunoasterii si esenta armoniei cosmice si interioare. Acesta afirma ca “totul este potrivit dupa numar”. Pitagora sustinea ca intreg universul este ordonat matematic si orice poate fi exprimat prin numere.Boetius considera ca orice cunoastere suprema trece prin numere iar Nicolas Cusanus ca erau cel mai bun mijloc de a atinge Adevarurile Divine. Sfantul Martin afirma ca numerele „sunt invelisul vizibil al fiintelor”, „nu sunt simple expresii aritmetice, ci principii eterne comune cu adevarul”. Creaturile sunt ele insele numere, deoarece provin din Principiul Unu., ele se intorc la Principiu precum numerele la unitate: Dumnezeu este in toate precum unitatea în numere.

De-a lungul istoriei, personaje celebre au fost atrase de forta numerelor, exprimandu-se in felurite chipuri. In arta, unele dintre cele mai cunoscute reprezentari sunt patratul magic al lui Albrecht Durer , care apare in gravura “Melancolia”.

melancolia Durer

Si cel de pe  Fatada Pasiunii a bisericii Sagrada Família in Barcelona, concepută de sculptorul Josep Subirachs

sagrada

 

Deasemenea, de-a lungul istoriei s-au descoperit numere cu proprietati deosebite, cum ar fi:

  • PHI, numarul de aur. Cunoscut in antichitate de vechii intelepti, iar apoi in evul mediu de marii invatati filozofi, preoti, alchimisti sau ocultisti, numarul de aur a ascuns intotdeauna mari mistere. Raportul de aur, numar irational, poate fi definit in diferite moduri, cel mai important concept matematic asociat lui fiind sirul lui Fibonacci. Primii care l-au folosit au fost egiptenii, majoritatea piramidelor fiind construite tinand cont de acest numar. Grecii au fost insa cei care l-au denumit astfel, folosindu-l atat in arhitectura cat si pictura sau sculptura. Numarul de aur este prezent mai ales in natura, aproape peste tot in jurul nostru il gasim:

Ombilicul imparte corpul omenesc in proportia de aur.

Chipul omului (raportul dintre distanta de la linia surasului, unde se unesc buzele, pana la varful nasului si de la varful nasului pana la baza sa este aproximativ raportul de aur) si toate celelalte parti ale corpului respecta aceasta proportie

Ramurile copacilor

Spirala logaritmica a unei cochilii de melc

Spirala logaritmica vizibila in forma urechii umane.

Crearea piramidelor

Catedrala de la Notre Dame

 

Fara pi, adica 3,14 (si asa mai departe, urmeaza un sir infinit de zecimale), geometria nu ar putea defini cercul si sfera, asezate printre simbolurile perfectiunii.Raportul de aur este un număr irational, 1,618033…, putand fi definit in diferite moduri, cel mai important concept matematic asociat cu regula de aur fiind sirul lui Fibonacci, un sir de numere in care fiecare se obtine din suma celor doua dinaintea sa: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,55 etc. Impartind orice numar la predecesorul sau, se obtine aproximativ numarul de aur.

Deasemenea, numarul de aur este prezent mai ales in natura: in flori (dispunerea petalelor), insecte , cochilia melcului (spirala de aur), dar si in muzica, sculpturi etc.

https://www.youtube.com/watch?v=Uz–L_sYFg8#t=148

Savantul roman Henri Coanda, a „ascuns” numarul de aur 1,61803 in proiectul avionului cu reacţie! 

Potrivit http://jurnalul.ro/special-jurnalul/secretul-lui-henri-coanda-savantul-roman-a-ascuns-numarul-de-aur-1-61803-in-proiectul-avionului-cu-reactie-exclusiv-614655.html :

“Anul trecut, unul dintre specialistii Asociatiei Henri Coanda, care avea sarcina sa preleveze cote de pe imaginile primului avion cu reactie fotografiat la Salonul de Aeronautica de la Paris, din 1910, a observat ca, la constructia formei profilului de aripa (sectiunea transversala) au fost folosite de Coanda mai multe forme eliptice. Nu mica i-a fost mirarea, cand a constatat ca raportul dintre raza mare si raza mica a elipsei este chiar… numarul de aur.

Coanda si Brancusi

Dar preocuprarea lui Coanda pentru numarul de aur nu este chiar o supriza totala, din moment ce savantul a fost prieten bun cu Brancusi. In 1910, la data Salonului de la Paris, Coanda avea doar 24 de ani, insa urmase deja cursurile de sculptura de la Paris din atelierul lui Rodin si se imprietenise cu marele artist roman. Prin Brancusi, cunoscuse proportiile artistice bazate pe armonia universala.

Coanda isi cauta pe atunci suportul tehnic pentru a putea realiza matritele aripilor cu profil gros, care trebuiau sa asigure sustentatia primului avion cu reactie.

Conform studiilor din ultimii ani ale unui colaborator al Asociatiei Henri Coanda din New York, Brancusi l-a ajutat pe Coanda la realizarea formelor din lemn necesare matritelor turbinei primului propulsor aeroreactiv si este posibil ca legatura lor profesionala sa nu se fi oprit aici.”

Acest raport de aur este prezent si in masonerie, stiindu-se faptul ca masonii utilizeaza din plin numerele si simbolurile:

• Templul lui Solomon are arhitectura bazata pe aceasta proportie;
• Coloanele ionice au ornamentul din partea de sus bazat pe spirala de aur;
• Pentagrama este strans legata de proporția de aur, mai fiind numita si cea mai pura si cea mai perfecta figura geometrica Euclidiana;
• Triunghiul cu ochiul, este un triunghi de aur, pastrand proportia divina in raportul dintre unghiuri si laturi, precum si in pozitionarea efectiva a ochiului relativ cu baza triunghiului;
• Cautarea numarului de aur, poate fi simbolizata si prin celebrul V.I.T.R.I.O.L.;
• Proportia de aur se poate construi folosind doar doua unelte: Echerul si Compasul;
• Majoritatea artistilor masoni celebri au folosit in opera lor aceasta celebra Proportie divina;
• Toata creatia M:.A:.A:.U:. de pana acum prin natura si puritatea ei, are la baza aceasta proportie.

 

Se stie ca universul este guvernat de legi inexorabile, care nu intamplator sunt in numar de 7 majore si 5 minore, tot la fel cum omul este “guvernat” de 7 glande endocrine majore si 5 minore. Glandele endocrine majore au efecte nu numai biologice ci si energetice si initiatice. Ele se suprapun cu cele 7 chakre energetice. Prin analogie, pe cer, sunt 7 planete principale, dintre care 5 planete: Soare, Luna, Mercur, Jupiter si Venus au o importanta deosebita, pentru ca ele influenteaza nu numai creatia ci si starea sufleteasca si spirituala a fiintei umane. Referitor la pozitia bisericii cu privire la aceste stiinte ermetice, un fin observator, privind unele picturi bisericesti, va distinge pe aureola sfintilor 7 raze mari si 5 mici ; simbolismul este evident, dar slujitorii bisericii se feresc sa marturiseasca despre aceasta.

Prin una din cele 7 legi majore ale universului – legea corepondentei, se demonstreaza astfel ca “tot ce este dedesubt este la fel cu ce este deasupra, iar ce este deasupra este la fel cu ce este dedesubt, pentru a implini miracolul unui singur lucru”, dupa cum se afla scris si in Tabula Smaragdina – stiinta transmisa pe cale orala milenii la rand numai initiatilor. Si noi, in rugaciunea noastra crestina, spunem “precum in Cer asa si pre Pamant”. Prin prisma acestei legi, la om, pe coloana sa vertebrala se pot numara 5 vertebre sacrale, 5 lombare, 7 cervicale si 12 (7+5) dorsale.

O alta similitudine este pozitionarea si forma straturilor corporale si extracorporale ale omului :

a) cele 3 straturi interioare, imateriale : – stratul vointei; – stratul informatie – memorie; – stratul ideilor si inteligentei.

b) cele 4 straturi exterioare – care formeaza corpul astral (aura energetica), compus din : – corpul energetic planetar; – corpul energetic solar; – centrul energetic galactic; – centrul energetic cosmic.

Aceste 7 straturi energetice sunt de asemenea in interdependenta cu cele 7 chakre, dar si cu cu cele 4 canale energetice subtile ale sistemului nervos (parasimpatic, simpatic drept, simpatic stang, central), prin care se mentine legatura subtila cu energia cosmica, divina.

Foarte mult timp aceasta stiinta despre numere a fost tinuta in mare taina de restului oamenilor si era destinata unui cerc restrans de initiati.

Utilizarea acestui limbaj al cifrelor ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii atât spiritual, emoţional cat si mental. Numerele ascunse in data nasterii si in numele pe care il purtati vor dezvalui sansele, aptitudinile si talentele dumneavoastra; constientizarea acestora poate ajuta la crearea unei vieti mai fericite.

 

Surse:

http://fractalenlightenment.com/15458/fractals/understanding-the-fibonacci-sequence-and-golden-ratio

 http://studii-numerologie-ro.webnode.ro/news/din-istoria-numerologiei/

http://anatolbasarab.ro/secretul-magic-al-numerelor/

 

2 thoughts on “Numerologie si numarul de aur

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673