Lupercalia – originea Zilei Indragostitilor (Valentine`s Day)

Ziua Indragostitilor este ziua in care se sarbatoreste romantismul si dragostea. Dar originile acestui festival al bomboanelor si dulcegariilor sunt intunecate, si chiar sangeroase. Cu toate ca nimeni nu a indicat cu precizie originea exacta a sarbatorii, un loc bun pentru a incepe cercetarile este Roma antica.In perioada 13-15 februarie, romanii celebrau sarbatoarea Lupercalia.

Ritualul din cadrul acestei celebrari cuprindea sacrificii de animale, iar pieile animalelor sacrificate (capre si caini) le foloseau pentru a biciui femeile. “Romanticii” romani se imbatau dupa care see dezbracau in pielea goala. Fetele tinere se aliniau pentru a putea fi lovite de barbati, acestea crezand ca acest lucru le va face fertile, relateaza Noel Lenski, istoric din cadrul Universitatii Colorado din Boulder.

Lupercalia-Festival

Sarbatorea brutala includea si un spectacol pentru persoanele singure, a avut loc o “loterie a cuplarii” in care tinerii au extras numele femeilor dintr-un borcan. Cei doi au ramas cuplati pe perioada festivalului, s-au daca s-ar fi potrivit, relatia lor ar fi continuat si dupa sfarsitul sarbatorii.

images

Romanii antici pot fi de asemenea responsabili pentru numele pe care il sarbatorim in aceste zile, de 14 februarie. Imparatul Claudiu al II-lea a executat doi barbati – ambii pe numele Valentin – pe 14 februarie in sec 3. Cei doi au fost onorati de Biserica Catolica cu celebrarea Zilei Sf. Valentin.

Mai tarziu, in sec 5, Papa Gelasius a combinat Ziua Sf. Valentin cu Lupercalia, in acest mod festivalul pagan putand continua sub denumirea si sub semnificatia Zilei Indragostitilor.

Tot in acea perioada, normanzii sarbatoreau Galatin’s Day, care inseamna “iubitor de femei”.

Astazi, aceasta sarbatoare a devenit o mare afacere, la fel ca si Craciunul, –  Click aici – ambele avand origini pagane, oculte,  ritualistice, pline de simbolism si sacrificii umane sau animale pentru diferite zeitati, sange, betii, si in zilele noastre un mare consumerism. Anual vanzarile pentru aceasta sarbatoare ajung undeva la cateva zeci de miliarde de dolari.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply