Palatul Administrativ din Satu Mare, primul “zgârie nori” al perioadei ceauşiste

Palatul Administrativ din Satu Mare s-a dorit, atunci când a fost construit, să fie replica “zgârie norilor” pe care Ceauşescu îi vedea în serialul Dallas.O bună bucată de timp a fost cea mai înaltă clădire din România. Momentan nu are rivali în Transilvania, fiind cu mult mai inaltă decat restul clădirilor din Ardeal şi în ţară doar Casa Presei Libere  sau Tower Center International o depăşeşete.

Realizată în perioada vechiului regim, într-un anume stil arhitectonic specific în general ţărilor comuniste, clădirea naşte controverse cu privire la frumuseţea sa. Din vârful Palatului Administrativ Satu Mare se poate admira aproape tot judetul si se vede, hăt departe, până în Ungaria învecinată.(video). A fost construit în perioada 1972-1984 lângă centrul vechi al municipiului Satu Mare, după proiectul arhitectului Nicolae Porumbescu din Iaşi, ajutat de către sătmăreanul Ludovic Gyure. Directivele PCR au fost trasate foarte clar proiectanţilor, în sensul ca Palatul Administrativ trebuia construit pe malul râului Someş si urma să fie sediul politic şi administrativ al judeţului. Cu 15 etaje şi o înălţime de 97 de metri, clădirea este una din beton masiv, are 12.000 de metri pătraţi, iar deasupra este amenajat un amfiteatru în aer liber de unde se poate admira panorama oraşului. A costa trei miliarde de dolari Aşadar, lucrările au început în 1972, pe locul stabilit, dar constructorii s-au confruntat încă de la început cu  probleme. Zona în care urma să fie construită clădirea era una nisipoasă şi trebuia consolidată.

646x404

După ce au fost rezolvate toate aceste probleme, s-a trecut la turnarea fundaţiei. Aceasta s-a încheiat dupa doi ani de zile. Proiectul a continuat cu înălţarea clădirii propriu-zise, care trebuia să reflecte armonia în care trăiesc pe meleagurile sătmărene etnicii maghiari, germani şi români. Lucru de altfel simbolizat de cele trei turnuri ale palatului. În anul 1984 s-au încheiat lucrările, iar prima persoana care şi-a ocupat biroul a fost prim-secretarul PCR al judeţului Satu Mare, Maria Bradea. În timpul executării lucrărilor au intervenit câteva modificari, astfel că la cota 66 de metri trebuia construit un amfiteatru cu 400 de locuri, lucru care nu s-a realizat. O altă nerealizare a fost Muzeul PCR, care urma să fie amplasat la ultimul nivel al clădirii. Specialiştii au declarat că, în cazul în care în anul 1989 nu ar fi existat Revoluţia, atunci acest muzeu ar fi fost cel mai frumos din ţara noastră. Iniţial în proiect era prevăzut ca în vârful Palatului Administrativ, sprijinit de patru grinzi, să existe un clopot. Dar nici acest lucru nu s-a mai realizat tot din cauza căderii regimului comunist. Pentru realizarea gigantului au muncit aproximativ 1000 de persoane iar costul acestuia se ridica undeva la 54 de miliarde de lei, adică aproximativ trei miliarde de dolari, la cursul BNR din 1985, spun cei de la evz.ro646x528

Citeste mai mult: adev.ro/nli3uj

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply