Plantele pot invata si memora

O completare la articolul anterior ( biologii-sustin-faptul-ca-mimoza-poate-invata-si-aminti ) , dovezile cum ca plantele ar avea constiinta, par din ce in ce mai evidente. 

Noi cercetari intreprinse de o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea de Vest din Australia, va schimba modul in care facem diferenta dintre plante si animale. Ei au descoperit ca Mimosa pundica poate invata si poate retine, in ciuda faptului ca nu au creier.

De pe descopera.ro , citez:

“Odată ce au avut de-a face cu dăunătorii, plantele supravieţuitoare transmit generaţiei următoare „secretul” rezistenţei, arată un studiu recent. Descoperirea ar putea deschide calea unor noi metode de combatere a dăunătorilor, pentru a proteja recoltele.

Când o omidă muşcă pentru prima oară din frunzele unei plante, planta secretă anumite substanţe toxice care încetinesc creşterea dăunătorului. Acestă primă întâlnire cu un fitofag condiţionează planta, astfel încât, la o a doua întâlnire cu acelaşi tip de dăunător, planta e pregătită, iar răspunsul defensiv este mai puternic.

Dar lucrurile nu se opresc aici: plantele transmit generaţiei următoare “amintirea” contactului cu dăunătorii, iar plantele-urmaşi prezintă şi ele un răspuns defensiv puternic, ca şi cum ar “învăţa” de la părinţii lor cum să se apere de duşmanii respectivi.

Fenomenul a fost descoperit de cercetătorii de la Boyce Thompson Institute for Plant Research, din Ithaca, SUA; ei au realizat experimente pe plante de tomate şi plante din genul Arabidopsis (foto), pe care le-au expus atacului unor omizi de diferite specii.

Plantele rezultate din seminţele acestor plante atacate au fost sădite în spaţii iniţial lipsite de dăunători, unde omizile au fost introduse după câteva săptămâni.

Răspunsul defensiv al plantelor ai căror părinţi fuseseră atacaţi de aceleaşi specii de insecte a fost mult mai puternic decât al plantelor din lotul de control. Daunele produese frunzelor au fost mai mici, iar omizile au crescut doar până la 30-50% din mărimea omizilor ce atacaseră plantele-părinţi.

La plantele Arabidopsis, condiţionarea s-a manifestat chiar şi la a treia generaţie, la “nepoţii” plantelor atacate iniţial, fără ca a doua generaţie să fi fost expusă atacului.

Cercetătorii cred că în acest fenomen este implicată o clasă de molecule de ARN numite siRNA (small interfering RNA), de dimensiuni atât de mici încât pot străbate ţesuturile plantei, ajungând de la frunze la seminţele aflate în dezvoltare. Plantele mutante lipsite de siRNA nu au prezentat răspunsul defensiv amplificat în a doua generaţie; de aceea specialiştii cred că moleculele siRNA sunt esenţiale în proces.

Deşi încă nu se ştie cât de specific este acest răspuns (s-a constatat că fenomenul de condiţionare a urmaşilor nu are loc în cazul oricărei specii de dăunător), descoperirea sugerează totuşi o cale nouă de protejare a recoltelor de atacul dăunătorilor: folosirea unor seminţe provenite de la plante atacate, seminţe din care ar rezulta plante capabile să se apere mai bine, reducându-se astfel nevoia de pesticide. ”

Deasemenea, profesorul Daniel Chamovitz de la Universitatea din Tel Aviv, sustine in cartea sa, intitulata “Ce stie o planta?”, explica modul in care plantele “gandesc”, “simt”, “observa” si “transmit mai departe”.  Profesorul, prin aceasta carte doreste sa schimbe perceptia oamenilor asupra plantelor, deoarece ele “sunt organisme complexe, care stiu sa se adapteze in aproape orice fel de mediu, care au capacitatea de a-si crea mecanisme incredibile de supravietuire (…). Un om sau un animal caruia ii este sete trebuie sa se deplaseze la o sursa de apa; daca ii este cald, se duce la umbra; daca vrea sa socializeze, se alatura unui grup de semeni. Plantele sunt insa imobile, sunt nevoite sa creasca si sa se integreze in conditiile in care «se nasc». Ele trebuie sa stie sa simta sursa de apa si dusmanii din apropiere pentru a le semnaliza «suratelor» pericolul care se apropie, trebuie sa stie cum sa interpreteze un licar de lumina, o adiere de vant sau un grup de nori adunati pe cer. Doar pentru ca oamenii nu vad plantele miscandu-se, asta nu inseamna ca ele nu traiesc o viata dinamica”.

“Au memorie pe termen scurt, memorie imunologica si chiar memorie transmisibila de la o generatie la alta”. Pe de alta parte, diferite parti ale plantelor comunica una cu cealalta, schimba informatii la nivel celular si fiziologic. Radacinile cresc in functie de semnalele primite din mediul inconjurator, iar frunzele semnalizeaza atunci cand planta e pe cale sa infloreasca, spune profesorul.

Surse:

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/plantele-vad-simt-si-au-memorie-618196.html

http://www.descopera.ro/dnews/9696990-plantele-isi-invata-urmasii-cum-sa-reziste-la-atacurile-daunatorilor

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply