Povestea copacului rasucit din Satu Mare

La fel ca în fiecare oraş sau aşezare, şi în Satu Mare există locuri care prin semnificaţia conferită de o particularitate care oferă zonei ceva special, au devenit repere pentru locuitori. Pe lângă Ceasul Electric şiTurnul Pompierilor, Copacul Răsucit reprezintă un astfel de reper. Iar însemnătatea lui este specială atât datorită aspectului ieşit din comun al copacului, cât şi poveştii care stă în spatele rezistenţei lui în actualul centru nou al oraşului, într-un spaţiu populat doar de construcţii cenuşii din beton.

Cultivat în România ca specie dendrologică, salcâmul japonez nu este o raritate, însă, cel din Satu Mare este unic datorită aspectului ieşit din comun care atrage imediat atenţia. Turiştilor care ajung în Satu Mare le este recomandat ca obiectiv ce nu trebuie ratat pentru fotografii spectaculoase, în timp ce sătmărenii, deşi sunt familiarizaţi, se minunează în continuare. Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean, explică:

Este o specie de salcâm japonez obţinut de un împătimit al botanicii. Atunci când a sădit acest salcâm, în urmă cu foarte mulţi ani, el a încolăcit mlădiţele foarte tinere în aşa fel încât la maturitate să aibă o formă spectaculoasă. 

Deşi nu există date exacte despre perioada când a fost plantat, se presupune că salcâmul japonez botezat de sătmăreni copacul răsucit, are între 60-80 de ani.

Felician Pop ne spune povestea lui:

Până în anii 70, acolo unde acum se află Palat Administrativ şi centrul nou, a existat cartierul evreilor, al micilor meşteşugari şi meseriaşi prosperi, care îşi aveau magazinele şi atelierele pe latura vestică a corso-ului sătmărean, denumit şi corso-ul evreiesc. Salcâmul japonez cunoscut în prezent drept copacul răsucit, se afla în fundul grădinii unui astfel de meseriaş evreu, care nici măcar nu avea studii de specialitate în domeniu, ci doar o pasiune extraordinară pentru speciile rarisime de arbori.

Situat în centrul nou al oraşului şi înconjurat de construcţii din beton, copacul răsucit din Satu Mare reprezintă un simbol al rezistenţei atât în faţa intemperiilor cât şi a istoriei:

Când a fost realizat planul de urbanizare a centrului nou din Satu Mare, printr-o minune, probabil, salcâmul japonez nu se afla în drumul niciunei viitoare construcţii. Este posibil ca un arhitect înţelept să fi avut grijă ca acesta să nu fie distrus. În felul acesta a ajuns ca salcâmul să fie protejat şi declarat monument al naturii de interes local printr-o hotărâre a Consiliului Județean din 1995. Iar pentru sătmăreni a devenit un reper. (Felician Pop)

Dacă v-am stârnit interesul, când treceţi prin Satu Mare nu rataţi copacul răsucit. Îl găsiţi pe bulevardul Transilvania, este unicat, şi se află la doar doi paşi de Palatul Administrativ, inclus în top 5 al celor mai înalte clădiri din România.

 

Stela Tudor radiocluj.ro

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply