Produsele cosmetice comercializate la scara globala contin substante extrem de toxice

“Mulţi oameni urmează diete extreme şi realizează zilnic diferite metode de detoxifiere, şi apoi, după toate acestea, folosesc produse cosmetice toxice. Amintiţi-vă că pielea dumneavoastră este ca un burete, aşa că fiţi atenţi ce puneţi pe ea.” – Nexus Magazin 

Ingredientele chimice folosite in produsele cosmetice sunt foarte toxice si au efecte negative asupra sanatatii noastre. Multi tind spre un mod de viata sanatos, consumand alimente cat mai naturale, insa uita sa-si schimbe si produsele toxice pentru ingrijirea corporala.

Absorbirea prin piele a toxinelor este mult mai periculoasa decat inghitirea lor

cele-mai-periculoase-cosmetice-machiajulro

 

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un înveliş viu, care respiră şi are o mare capacitate de absorbţie. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafaţa ei. Dacă acestea conţin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar dacă aceste produse conţin substanţe chimice toxice, acestea au efecte adverse atât asupra pielii, cât şi asupra organelor interne ale corpului nostru. În special efectele cumulative, care apar după mulţi ani de folosire a unui produs, transformă elementarele noastre obiceiuri de igienă într-un stil de viaţă sinucigaş care ne apropie de boală şi de moarte.

Solvenţii din unele săpunuri, şampoane, geluri de duş distrug bariera protectoare a pielii, degresează puternic pielea şi favorizează pătrunderea substanţelor toxice. Odată pătrunse în piele, acestea ajung în microcapilarele sanguine, în vasele limfatice şi apoi în fluxul sanguin, care le răspândeşte peste tot: în creier, ficat, rinichi, muşchi. „Dacă rujul ajunge în gură, enzimele din salivă şi stomac reuşesc să-l descompună. Însă dacă substanţele ajung în fluxul sanguin, acolo nu există nici un fel de protecţie”, a precizat Richard Bence, un biochimist care a studiat timp de trei ani substanţele prezente în cosmetice. „Încă nu se ştie ce efect au toate aceste substanţe chimice atunci când sunt amestecate. Efectul ar putea fi mai puternic decât suma efectelor substanţelor luate separat,” a indicat specialistul. El a concluzionat: „Trebuie să începem să ne punem întrebări asupra compoziţiei şi să nu le acceptăm, pur şi simplu, pentru că ni se spune că sunt sigure”.

Care sunt substantele toxice care se regasesc in compozitia cosmeticelor?

Pe lista celor mai periculoase produse conduc detaşat parabenii, conservanţi utilizaţi în aproape toate produsele pentru piele şi păr, inclusiv săpun, şampon, deodorant şi chiar loţiuni pentru bebeluşi. Parabenii sunt extrem de utili în stoparea dezvoltării bacteriilor, dar specialiştii au descoperit şi că mimează efectele estrogenului, hormonul sexual feminin, care, printre alte acţiuni ale sale, poate contribui şi la dezvoltarea tumorilor canceroase maligne.

Un efect similar, de favorizare a apariţiei tumorilor, are şi aluminiul care intră în compoziţia deodorantelor şi antiperspirantelor. Sărurile de aluminiu şi zirconiu din compoziţia deodorantelor blochează glandele sudoripare şi reduc pentru câteva ore cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii. Totuşi, din cauza aluminiului care se absoarbe prin piele, deodorantele şi antiperspirantele care conţin acest element pot contribui la apariţia tumorilor mamare.

Lauril sulfatul de sodiu (SLS), utilizat, datorită capacităţii sale de a produce spumă, la fabricarea săpunului, şamponului, spumei de ras, pastei de dinţi, a spumei de baie şi în aproape orice soluţie personală de curăţare, este considerat responsabil pentru iritaţiile pielii. Această substanţă este un detergent puternic, agresiv, folosit la scară largă ca degresant pentru motoare! Săpunul, pasta de ras cu lauril sulfat de sodiu pot irita pielea, pot produce urticarie, şamponul poate determina căderea părului, alte produse pot provoca ulceraţii ale gurii, pot provoca iritaţii ale ochilor, pot afecta chiar definitiv ochii, mai ales la copii. Pătrunde foarte uşor prin piele şi poate ajunge la inimă, plămâni, ficat sau creier. Uneori, pe etichete, lauril sulfatul de sodiu este ascuns sub denumirea de substanţă pseudo-naturală, prin formula “provine din nucă de cocos”. Interacţionând cu nitriţii din apa de la robinet, lauril sulfatul de sodiu poate produce nitrozamine cancerigene.

În lacurile de unghii, în fixativul şi spuma pentru păr, în unele parfumuri se găsesc ftalaţii. Aceştia afectează plămânii şi pot produce malformaţii congenitale dacă în timpul sarcinii sunt utilizate cosmeticele cu ftalaţi. Aceştia afectează celulele spermatice şi pot provoca feminizarea bărbaţilor. Sistemul hormonal al ambelor sexe este tulburat şi de moscul sintetic, o substanţă care se regăseşte în compoziţia parfumurilor, a săpunurilor sau cremelor.

O cercetare semnificativă asupra impactului ftalaţilor a fost realizată de dr. Shanna Swan, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea din Rochester, care a găsit o legătură între această substanţă chimică şi feminizarea băieţilor. Cercetarea a identificat o legătură clară între expunerea prenatală la ftalaţi şi o distanţă anogenitală (ADG) redusă la bebeluşii masculi, o descoperire ce implică faptul că aceşti bebeluşi sunt susceptibili de a suferi o coborâre incompletă a testiculelor şi o subdezvoltare a penisului. Este interesant de remarcat că aceste modificări au apărut la niveluri de expunere la ftalaţi ce au fost înregistrate la un sfert dintre femeile din Statele Unite.

Etanolaminele (derivaţi ai amoniacului)sunt substanţe care pot afecta grav sănătatea noastră şi a celor dragi. Săpunurile, şampoanele, gelurile de duş, spumantele de baie, chiar şi produsele pentru copii conţin acest amestec fatal de substanţe (dietanolamină-DEA, trietanolamină-TEA şi monoetanolamină-MEA) care în contact cu nitriţii care se găsesc în apă, produc nitrozamineprecum NDEA (N-nitrozodietanolamină), o substanţă foarte cancerigenă, care afectează în special rinichii şi care este absorbită foarte uşor de piele, mai ales de pielea fragedă a copiilor. Aceste substanţe sunt iritante pentru ochi, afectează foliculul pilos şi cauzează uscarea şi căderea părului.

Încă un exemplu care pune şi mai multe semne de întrebare în legătură cu siguranţa produselor de îngrijire personală este formaldehida: o substanţă iritantă, cancerigenă, folosită în industria mobilei. La un moment dat, formaldehida a fost eliminată din producţia mobilei, însă se foloseşte la scară largă sub formă de conservant şi dezinfectant în şampoane, lac de unghii, întăritori pentru unghii şi produse pentru creşterea părului. Provoacă alergii, ameţeală, dureri de cap şi dureri cumulate. Este considerată halucinogenă de către IARC (International Agency for Research on Cancer) şi „probabil cancerigenă” de către EPA (Environmental Protection Agency). Prezenţa ei este adeseori mascată, datorită faptului că intră în componenţa altor ingrediente, precum hidantoină, ori surfactanţi, cum ar fi lauril sulfatul de sodiu. Este de asemenea bine de ştiut că produsul mai apare şi sub numele de formalină sau MDM.

Unele creme hidratante pot conţine sub numele de vaselină sau parafină, un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol, ale căror denumiri de pe etichete conţin prefixele „propyl” sau „methyl”. Acestea nu lasă pielea să respire, blocând astfel eliminarea toxinelor din corp. Pot provoca sensibilitate la lumină şi pot sărăci pielea de propriile uleiuri naturale, efectul fiind uscarea şi crăparea acesteia, îmbătrânirea prematură, acneea şi diverse alte afecţiuni ale pielii. O substanţă suspectă este şi cocamid MEA, care „leagă” ingredientele utilizate în multe tipuri de creme de faţă.

Padimate-O cunoscut şi ca octil-dimetil sau PABAeste un ingredient comun în cremele solare. La fel ca şi DEA este un agent de formare a nitrozaminelor, favorizând formarea acestora sub influenţa ultravioletelor şi crescând astfel riscul de cancer de piele, situaţie ironică în condiţiile în care este utilizat tocmai ca ecran de protecţie.

Altă substanţă potenţial iritantă este benzil-alcoolulsau izopropilul, un solvent şi o substanţă alterantă, adică o substanţă care poate modifica structura altor substanţe chimice. Folosit la parfumarea produselor cosmetice sau a vopselelor de păr, în produse de curăţare a vopselei de păr, produse de exfoliere corporală, loţiuni de mâini, after-shave-uri şi parfumuri, acesta are ca efect îmbătrânirea prematură. Poate provoca greaţă, dureri de cap, înroşiri ale pielii şi depresii. De asemenea, usucă pielea şi provoacă crăpături ale acesteia care pot înlesni dezvoltarea bacteriilor.

Plumbul

Plumbul este folosit in industria cosmetica inca din antichitate. In secolul XVIII, femeile obisnuiau sa amestece otetul cu extractul de plumb, obtinand astfel o pasta pe care o aplicau pe tot corpul pentru a avea o piele alba, de portelan, foarte populara la acea vreme. De asemenea, ca si in prezent, plumbul era folosit pentru obtinerea unui ten catifelat si lipsit de imperfectiuni.

Dupa ce au fost introduse pe piata produsele de infrumusetare pe baza de plumb, oamenii care le foloseau destul de des au ajuns sa se otraveasca de fapt incetul cu incetul, ajungand sa sufere din cauza efectelor secundare ale acestor cosmetice. Cei care foloseau acest truc de frumusete s-au confruntat cu problema firelor albe aparute timpuriu, cu piela excesiv de uscata, cu iritatii sau chiar eczeme severe.

Din nefericire, in ciuda eforturilor depuse de autoritati pentru a interzice comercializarea produselor care contin plumb, pe piata isi fac in continuare aparitia diverse cosmetice de acest tip. Dupa doua anchete consecutive realizate de Campaign of Safe Cosmetics (infiintata de Stacy Malkan), au fost gasite cantitati semnificative in special in rujurile produse de marile branduri de make-up, precum Dior sau Cover Girl.

Mercur

Mercurul este una dintre substantele care din pacate se regasesc si in prezent in mai toate produsele cosmetice moderne. Pe timpuri, aceasta substanta toxica era folosita pentru indepartarea petelor de pe piele si pentru iluminarea tenului. Nu foarte multi erau constienti pe deplin de faptul ca odata absorbit de piele, mercurul poate avea nu numai efecte adverse superficiale, ci poate cauza si distrugerea rinichilor, a ficatului, poate incuraja starea de oboseala cronica, de anxietate, tremuratul, starile depresive, precum si un gust metalic in gura., iar in cele mai grave cazuri, poate produce decesul!

In prezent, mercurul anorganic se regaseste atat in produsele destinate ingrijirii pielii, cat si in anumite sapunuri. Acum 2 ani, SUA a dorit sa traga un semnal de alarma, dorind sa exlcuda de pe piata produsele cu un continut bogat de mercur. Atunci, aociatia FDA (Food and Drug Administration) scotea la lumina faptul ca unele creme contin cantitati toxice de mercur si alte metale grele, daunatoare pielii si sanatatii generale. Produsele care contineau chimicalul respectiv, erau cele importate din America Latina sau Orientul Mijlociu. Cele mai periculoase creme erau si sunt in continuare cele antirid sau cele destinate iluminarii sau albirii tenului.

Arsenic

Alaturi de plumb, un alt compus chimic a devenit popular pentru efectele miraculoase pe care le avea asupra pielii – arsenicul. Acesta era folosit chiar daca se stia clar ca daca bei arsenic, acesta va ajunge sa distruga celulele sangvine, ducand in cele din urma la deces. Insa acest lucru nu conta foarte mult pentru femeile din antichitate care erau dispuse sa faca orice sacrificiu pentru a obtine o piele fina si alba.

Produsele care s-au fabricat pentru un timp foarte scurt pe baza de arsenic, obisnuiau sa creeze dependenta. Femeile care incetau brusc sa mai foloseasca aceasta substanta ajungeau sa aiba  o piele iritata si plina de imperfectiuni, care bineinteles puteau sa dispara tot cu ajutorul arsenicului. Din fericire insa, astfel de cosmetice au fost scoase de pe piata si interzise dupa anii ’20.

Formolul

Stiintific, formolul este cunoscut sub denumirea de formaldehida. Stii doar… ai studiat-o la orele de chimie de unde ai aflat ca poate fi gasita in focuri forestiere, in esapamentul automobilelor si in fumul de tigara. De aici putem deduce instant ca formaldehida (formolul) este o substanta cancerigena, insa care in ciuda acestui lucru, se regaseste in continuare in majoritatea produselor pe baza de keratina pentru indreptarea parului.

Falsi militanti in lupta impotriva cancerului de san

In fiecare octombrie (luna dedicata luptei impotriva cancerului de san), suntem asediati de campanii si produse cosmetice care au atasate sau desenate celebra funda roz, simbolul luptei impotriva cancerului de san. Ironia face ca tocmai acele branduri care militeaza impotriva cancerului de san, contribuie in mare masura la dezvoltarea acestei boli. Unele companii producatoare de cosmetice, printre care amintim Estee Lauder, produc parfumuri si alte produse destinate ingrijirii pielii pline de toxine, chimicale, care produc tulburari hormonale severe sau care contin substante cancerigene.

In anul 2007, instituturile Silent Spring din Statele Unite si Susan B. Komen, au publicat un articol informativ, conform caruia o buna parte din cele 216 de chimicale care provoaca cancerul de san la animale, se regasesc si in produsele pe care le folosim zi de zi. Iata care sunt cele mai comune toxine:

– 1,4-dioxina: contine substante cancerigene si de obicei se regaseste in detergenti, sampoane si sapunuri
– Acid perfluorooctanoic: folosit de obicei pentru fabricarea teflonului
– Policlorura de vinil, cunoscuta si sub denumirea de PVC
– Atrazin, un ierbicid care din fericire este interzis in Europa, dar nu si in Statele Unite

Chiar daca in apararea lor, brandurile sustin ca adaosul de chimicale este foarte mic, folosite cu regularitate, unele produse se pot dovedi a fi daunatoare pentru sanatatea consumatorului.

 

Alternative pt produsele cosmetice toxice:

Alternativa cea mai sigură este să avem încredere în propriul corp, care e în stare şi singur să facă minuni (dacă nu-l împiedicăm), mai eficient, fără să aibă nevoie de prea mult ajutor, aşa cum nu are nevoie de ajutor nici pentru a merge, a respira ori a surâde. Putem folosi produse naturale pe care avem posibilitatea de a le recunoaşte, putem căuta reţete şi ne putem prepara singuri propriile şampoane, creme, loţiuni, etc

 

Surse:

http://www.divahair.ro/frumusete/cosmetica/frumusete_toxica:_cat_de_nocive_sunt_substantele_din_produsele_cosmetice__q___

http://yogaesoteric.net/content.aspx?lang=RO&item=4969

One thought on “Produsele cosmetice comercializate la scara globala contin substante extrem de toxice

  • November 1, 2014 at 18:39
    Permalink

    You share interesting things here. I think that your website can go
    viral easily, but you must give it initial boost and i know how to do it, just search in google – mundillo traffic increase

    Reply

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673