Radu Gyr – un adevarat EROU NATIONAL care s-a sacrificat pentru poporul roman

Radu Gyr a facut 20 de ani de temnita. A fost un adevarat crestin care s-a sacrificat pentru popor, pentru a informa si a spune adevarul intr-o perioada in care cei care se razvrateau, riscau inchisoarea pe viata. A lasat in urma o multime de poezii-rugaciune. Acestea erau scrise fara pix si fara hartie, iar daca se afla, risca sa fie redus la tacere. Astfel ca, poeziile erau scrise in timpul noptii, pe tavanul celulei, iar dimineata erau recitate in cod Morse la calorifere si erau rescrise pe talpa bocancilor, pe sapun sau orice altceva, ce se gasea la indemana. Asa s-au putut raspandi poeziile lui in inchisoare.

Radu Gyr a fost dus la Jilava iar in anul 1958 a fost intemnitat la Aiud pentru poezia “Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!” care i-a pus numele “Manifest”. A fost condamnat pt ca a transmis un mesaj, un mesaj puternic care insa a deranjat. Un mesaj revoltator pt care a indurat chinurile la care a fost supus, ca un adevarat “sfant al inchisorilor”, dupa cum a primit statutul :

646x404Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri, 
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Nu pentru mânia scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tapsane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridïcă-te, Ioane!

Versurile poeziilor erau singura alinare pentru cei inchisi alaturi de el: “Infrant nu esti atunci cand sangeri / nici ochii cand in lacrimi ti-s / Adevaratele infrangeri sunt renuntarile la vis”.

Alaturi de Mircea Vulcanescu, Vasile Voiculescu, Mircea Eliade si Ion Barbu, Radu Gyr  devine membru de seama al Miscarii Legionare, devenind ulterior comandant legionar si sef al legiunii Oltenia. Din cauza acestui fapt, este inchis din nou la Aiud, timp de 12 ani.

Un fost detinut politic la Aiud, Ilie Tudor, tatal lui Tudor Gheorghe spunea despre Radu Gyr :

” Peretii celulei erau zgariati cu poemele lui Radu Gyr. Rugaciunea a fost secretul salvarii noastre la Aiud si, langa rugaciune, poezia lui Gyr a legat inima de inima si suflet de suflet. Versul lui se traia. Il traiam. Era pentru noi haina si hrana, apa si caldura. Cati dintre tinerii care se dezvolta acum in libertate se intalnesc cu aceste perle? Cati le cauta? Sunt pentru ei. Pentru cei de maine.”

Cu ajutorul lui Eliade si al presedintelui Indiei (care era prieten bun cu Eliade), Radu Gyr a reusit sa iasa din inchisoare. A lucrat timp de 2-3 ani la transcrierea poeziilor facute in inchisoare. Era o munca extenuanta, situatie ce i-a adus sfarsitul. A murit in data de 29 aprilie 1975. A ramas pana la sfarsitul vietii un crestin adevarat, iubitor de neam si de tara, iubire care, intr-un final, i-a adus sfarsitul. Moastele sale se afla la Manastirea Petru Voda.

Asadar, sa cinstim cum se cuvine, de ziua nationala a Romaniei, un adevarat EROU NATIONAL.

 

sursa: http://adevarul.ro/cultura/istorie/radu-gyr-poetul-l-a-coborat-iisus-celula-1_515d765800f5182b85834a97/index.html

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673