Romance celebre la nivel mondial

Romania se poate mandri cu numeroase personalitati care au dus numele tarii in cele mai indepartate locuri, iar inventiile si performantele  lor sunt recunoscute la nivel mondial.

Intr-un articol precedent am scris despre inventatori si genii de origine romana, INVENTII SI INVENTATORI ROMANI , insa astazi vreau sa aduc cinste unor mari celebritati feminine romance.

Prima femeie inginer din Europa: Elisa Leonida Zamfirescu. Nascuta la 10 noiembrie 1887, este respinsa la Scoala de Poduri si Sosele Bucuresti(viitoarea Politehnica), intrucat erau de preferat studentii barbati. Nu se descurajeaza si, in anul 1909, este admisa ca studenta la Academia Regala Tehnica din Germania, unde devine prima femeie inginer din lume, in anul 1912.

Prima femeie doctor in drept, din lume, Sarmiza Bilcescu. Nascuta in Romania, la 25 aprile 1867, este prima femeie admisa la facultatea de drept din Paris, pe care o absolva in 1890, obtinand, tot acolo, si doctoratul in drept.

Sofia Ionescu 1920 – este prima femeie neurochirurg din lume și prima femeie care, în anul 1944, a efectuat o operație pe creier.

Aurora Gruescu (1914-2005), prima romanca intrata in Guinnes Book si prima femeie inginer silvicultor din lume. La facultatea de silvicultura din Bucuresti, a fost singura studenta, alaturi de 130 baieti.

Iirina Burnaia (1909-1997) a fost prima femeie pilot din lume care a traversat in zbor muntii Carpati. Este cunoscuta prin numele de imprumut “Burnaia”, numele real fiind Irina Cioc.

Smaranda Braescu, prima aviatoare de origina romana, care a doborat un record mondial feminin de saltul cu parasuta, de la 6.000 m, in anul 1931. In anul urmator, 1932, a dobrat recordul mondial absolut de salt cu parasuta (barbati-femei), de la inaltimea de 7.233 de metri. Tot ea a fost primul aviator european ce a obtinut un brevet de pilot in SUA.

Doctorița  Ana Aslan-1897,  a doborat frica omenirii de batranete, inventand Gerovital H3 si Aslavital.

Au primit de la ea elixirul tineretii fara batranete—Charles de Gaule, Charlie Chaplin, Pablo  Neruda,,Marlene Dietrich, Salvador Dali, Aristotel Onassis.

Se spune ca metodele ei de lucru  aduceau statului un profit anual de  17 miliarde de dolari.

Virginia Andreescu Haret – 1894,  prima femeie arhitect,   care a ajuns la gradul de arhitect inspector general, cu studii la Scoala Superioara de Arhitectura si Belle- Arte din  Paris.

Proiecte- Palatul Tinerimea Romana, liceele Dimitie Cantemir si Gheorghe Sincai, biserica Sfanta Treime.

Stefania Maracineanu,  nascuta in  1882,  chimist de talie mondiala.

Si-a susTinut la Paris teza despre  Radioactivitatea artificiala, tema nemaiauzita pana atunci. surprinzand-o pe Marie Currie, cu care, de altfel, a incheiat un contract pentru un an.Revenita acasa, continua cercetarile si munca.

In 1929 isi publica fulminantele-i descoperiri, revolutionand lumea, anuntand ca energia nucleara, intr-un viitor  apropiat, va juca un rol important pentru omenie.

Pornise de la radioactivitatea  artificiala si ajunsese la  energia nucleara.

Sotii Curie si ginerele lor au fost mai iuti- au primit Premiul Nobel.

Impreuna cu profesorii Dimitrie Bungentianu  si Carpen Vasilescu si cu un aviator celebru atunci-Bazu Constantino, romanca a provocat o ploaie  artificiala in  Nordul Africii si in Sahara, infiltrand atmosfera  cu saruri radioactive. Savanta romanca a fost  recunoscuta ca adevarata descoperitoare post-mortem.

 

Elena Negruzzi- 1876, prima femeie- avocat din România și din Estul Europei.

Zsofia Toma – prima romanca arheolog, cu studii la Cluj, unde a primit titlurile academice. In 1874 a descoperit, la Turdas, Alba Iulia, o scriere preistorica, iar la Turda, locuinte neolitice.

Maria Rosetti, 1820, prima femeie ziarist din Romania, sotia lui C. A. Rosetti., a participat la revolutia de la 1848. A fost model pentru pictorul pasoptist Daniel Rosenthal- Romania revolutionara si Romania descatusandu-si lanturile pe Campia Libertatii.

Reuseste sa-si elibereze sotul  arestat si impreuna, intorsi  in tara, scot ziarul Romanul, in  ale carui pagini  sustine idei revolutionare.

 

Elisabeta Rizea – n. 1912 – o femeie simpla, dar puternica si curajoasa, cunoscuta drept eroina Rezistentei anticomuniste.

In anul 1947 se alatura sotului ei, in  Rezistenta  din munti, condusa de fratii Arnautoiu. Arestata si torturata de autoritati pentru asta, a facut 12 ani de inchisoare comunista.

Nadia Comaneci- cea mai tanara dintre  gloriile noastre, 1961-campioana  nationala a Romaniei, campioana absoluta, campioana europeana,-trei medalii de aur, la Skien, posesoare a primei note de 10 la Olimpiada de la Montreal, la paralele.
In 1979 devine  campioana mondiala cu echipa SUA.

Este cuceritoarea Ordinului Olimpic din anul 1984, cand s-a retras  din competitiile sportive.

 

 

surse :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/romance-celebre/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

Leave a Reply