Rosia Montana – subiect in dezbatere

Cu toate prostele ce au avut loc in anul 2014 atat in Romania, cat peste tot in lume, pentru Rosia Montana, de la oameni necunoscuti pana la mari vedete, aceasta problema numai nu se sfarseste. Este o amanare continua, pentru ca, corporatia RMGC prin Gabriel Resources, este dispusa sa faca orice pentru a-si demara activitatea in muntii nostrii.

O stire aparuta pe .hotnews.ro spune ca :

Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, a trimis o notificare oficiala presedintelui si premierului in care le cere sa intre in proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer, potrivit unui comunicat al companiei. Comunicatul arata ca RMGC vrea acest dialog “pentru ca autorizarea proiectului minier de la Rosia Montana sa progreseze” si arata ca firma-mama vrea sa evite o actiune de arbitraj international si nu a initiat niciun demers in instantele internationale de arbitraj.In schimb, compania arata in comunicat ca “in caz contrar, daca grupul Gabriel nu va putea obtine o solutie satisfacatoare … este pregatit sa-si prezinte pretentiile in cadrul arbitrajului international”.

In comunicatul citat, Gabriel Resources arata ca a emis notificarea catre autoritatile romane deoarece “consideră că tratamentul aplicat de către autoritățile române nu a fost în conformitate cu tratatele internaționale de protecție a investițiilor semnate de către România. Prin urmare, având în vedere pierderile substanțiale pe care Grupul Gabriel le va suferi dacă Proiectul nu va fi autorizat să se dezvolte în concordanță cu toate legile aplicabile, Gabriel nu are altă soluție decât de a recurge la această notificare prin care solicită statului român să se angajeze oficial într-un proces de consultare, conform Tratatelor”.

Dupa ce arata ca “își menține disponibilitatea de a se angaja în consultări cu autoritățile române”, oficialii Gabriel Resources arata in comunicatul de presa ca “in caz contrar, dacă grupul Gabriel nu va putea obține o soluție satisfăcătoare pentru un parcurs clar și solid de progres în autorizarea și construcția Proiectului, sau dacă România nu ia măsuri concrete pentru a ajunge la o astfel de înțelegere amiabilă, Grupul Gabriel este pregătit să-și prezinte pretențiile în cadrul arbitrajului internațional, pentru a obține compensări integrale pentru drepturile sale de a dezvolta proiectul, care au fost refuzate prin încălcări ale tratatelor din către România. De asemenea, Grupul Gabriel își rezervă dreptul de a urma alte căi de remediere disponibile.

Jonathan Henry, președinte și CEO al Gabriel, spune – citat de comunicatul companiei, ca “sperăm că se va putea găsi o rezolvare amiabilă fără nevoiea de a escalada aceasta dispută într-un arbitraj. Credem cu tărie că modul în care ne-am comportat până acum a demonstrat faptul că principala dorința a Grupului este de a evita orice dispute prelungite și de a fi partenerul României”.

romania1

Tin sa reamintesc ca nu doar in Rosia Montana au loc astfel de actiuni. Alte zone din tara sunt in acelasi pericol:

Până în prezent, în România au fost concesionate, în mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, zece perimetre în vederea explorării sau exploarii și exploatării hidrocarburilor.  Pentru restul perimetrelor de pe hartă, nu au fost incă semnate acorduri de explorare si exploatare, existând doar concesiuni. Din cele 10 acorduri incheiate, singurele acorduri declasificate la cererea societății civile sunt cele trei acorduri petroliere deținute de compania Chevron in Dobrogea.  Restul, sunt secretizate. Motivul…invocarea secretului comercial!

In tară, oamenii au inceput să se informeze incă de anul trecut legat de nocivitatea gazelor de sist, si au inceput să protesteze. La Barlad un fost deja 5 proteste, cu peste 5000 de participanti de fiecare dată. Au fost intentate procese statului, societatea civilă a reusit, in cazul permietrului Barlad, să blocheze acordarea avizului de mediu pentru inceperea explorarii in 3 comune.

Mai mult, in tară există 17 comune care au emis hotarâri de Consiu Local, prin care se interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în perimetrul administrat: Ghiroda și Moșnita, județul Timiș și Coroiesti, Iana, Gherghesti, Pungesti, Găgesti, Banca, Suletea, Puiesti, Alexandru Vlahuță, Tutova, Băcesti și Pochidia din județul Vaslui si numărul lor este in crestere.

Pe 4 aprilie 2013, 28 de orase au iesit in stradă pentru a spune nu exploatării GDS. Televiziunile centrale nu au reflectat acest moment. Insă momentul a creat ulterior o presiune mediatică, subiectul incepând să fie dezbătut la Tv si in presă din ce in ce mai mult.  –> stopfracturare

Si in judetul SATU MARE se cauta gaze de sist. Potrivit informatia-zilei :

În judeţul Satu Mare, mai exact în Mădăras, Craidorolţ şi Moftin se efectuează de mai mulţi ani forări de prospecţiune pentru căutarea gazului natural şi a ţiţeiului.

Dat fiind faptul că forajele de până acum la adâncimi de sub 2.000 de metri nu sunt convingătoare, cantităţile estimate nefiind rentabil de exploatat, se va fora la adâncimi mai mari.

Dar, ceea ce se ştie mai puţin este faptul că pe o parte a judeţului nostru se extinde din judeţul Bihor perimetrul „Voivozi” pentru prospectarea şi exploatarea gazelor de şist, după cum susţine ebihoreanul.ro.

Asadar sa fiti cu bagare de seama la ceea ce se intampla in judetul d-voastra si denuntati orice ce nu vi se pare ok in legatura cu extragerile de zacaminte.

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673