SRI sau Serviciul Roman de Interceptari (telefonice). Vodafone recunoaste ca ne sunt ascultate convorbirile

Ascultarea convorbirilor telefonice de catre SRI nu mai este un mit pentru nimeni. Ne este  incalcat dreptul la intimitate. 

Potrivit Art. 71  Dreptul la viaţa privată :

(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.

(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

(3) Este, de asemenea, interzisă utilizarea, în orice mod, a corespondenţei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum şi a informaţiilor din viaţa privată a unei persoane, fără acordul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.

SRI şi-a instalat în propriul centru tehnic serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi ope­rare ale tuturor firmelor care oferă servicii de comunicaţii, indiferent dacă este vorba de telefonie fixă sau mobilă. Cu alte cuvinte, SRI a pre­luat calculatoarele şi poate inter­cepta absolut toate comunicaţiile telefonice care au loc prin interme­diul operatorilor de la Romtelecom, Vodafone, Orange RCS-RDS, UPC etc. 

Şi acest lucru are şi o acoperire legală obţinută în baza uneiHotărâri se­crete a Consiliului Suprem de Apă­rare a Ţării din data 25 martie 2008 şi a unei decizii a preşedintelui Au­torităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC).

 interceptari-telefonice1

Serverele de interceptări si regimul de urgenţă

Potrivit prevederilor Deciziei nr. 258/2008, semnată de şeful ANRC, „furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice au obligaţia de a pune la dispozi­ţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor (Serviciul Român de Informaţii -n.r.), desemnată potrivit reglementă­rilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi ope­rare pe care le deţin“. Aceste de­cizii s-au luat în febra pregătirilor Summit-ului NATO, care a avut loc în aprilie 2008 la Bucureşti. Şi pentru că nu erau suficiente cele două decizii, după doi ani, în 2010, apare un nou document emis de ANCOM, (DECIZIA nr.338 din 4 mai 2010 privind regimul de autorizare generală pentru fur­nizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice), prin care operatorii de comunicaţii sunt înştiinţaţi, din nou, că “fur­nizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice va pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţi­ilor, desemnată potrivit reglemen­tărilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi ope­rare pe care le deţine, în vederea asigurării funcţiei de interceptare legală a comunicaţiilor.”

Vodafone a dezvăluit vineri existenţa unor conexiuni directe ale agenţiilor guvernamentale la reţelele grupului, care permit interceptarea conversaţiilor în unele dintre ţările în care operează, însă pentru România şi alte câteva state nu a putut prezenta informaţii fiind interzis de legislaţie.

Şeful diviziei Vodafone pentru informaţii cu caracter personal, Stephen Deadman, a admis existenţa conexiunilor directe folosite de autorităţi pentru interceptări.

“Facem un apel pentru a pune capăt accesului direct ca modalitate pentru autorităţi de a obţine date despre comunicaţiile populaţiei. Fără un mandat, nu există vizibilitate din exterior. Dacă primim o cerere, putem să încercăm să ne opunem. Faptul că autorităţile trebuie să emită o hârtie reprezintă o limită importantă asupra modului cum este folosită această putere”, a spus el.

 

Surse:

http://www.ziuaveche.ro

 

http://www.mediafax.ro/

 

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673