Stereogramele

Stereogramele sunt imagini 3D ascunse in imagini 2D. Pentru a putea vedea imaginea 3D este nevoie de o relaxare a muschilor ochilor, ca mai apoi sa-si schimbe singuri focalizarea.  Pentru a observa stereograma, e nevoie ca ochii sa priveasca in locuri diferite in acelasi moment.

Realitatea arata pentru fiecare dintre noi asa cum am invatat sa o privim, insa stereogramele dovedesc ca exista si alte posibilitati de a o percepe. Astfel, apare o intrebare: ce alte dimensiuni ale realitatii ne-ar putea fi accesibile atunci cand vom invata sa le accesam?

In urmatorul videoclip sunt prezentate 10 dimensiuni ale realitatii:

In starea de veghe, in fiecare moment, creierul primeste si prelucreaza un flux continuu de informatii care vin de la simturi. Inca din primele saptamani de viata invatam cum sa ne coordonam muschii ochilor si sa ne creem in minte modele mentale.

Percepem imaginea realitatii prin cei doi ochi, si fiecare dintre ei o vede din alt unghi (datorita faptulul ca ochiul stang si ochiul drept se afla la o distanta de aproximativ 6 cm). Creierul contopeste apoi cele doua imagini primite simultan de la nervul optic intr-o singura reprezentare tridimensionala.

Cercetarorii care au studiat efectele stereogramelor asupra mintii umane au constatat ca in timpul realizarii convergentei oculare, creierul intra intr-o stare de relaxare, incepand sa emita unde alfa.

Cateva exemple de stereograme se pot vedea mai jos:

Vulcan

stereograma_vulcan

 

Trandafir

stereograma_trandafir

 

nowayugettingnamewiththelink

stereogram

Ce imagini va apar in ultimele 2 stereograme? Lasati un raspuns la comentarii.

Construiti-va singuri stereograme, accesand urmatorul link:

http://www.easystereogrambuilder.com/3d-stereogram-maker.aspx

Deasemenea, o colectie impresionanta de iluzii optice, le puteti vedea, accesand linkul:

http://lookmind.com/illusions.php

 

Sursa:

http://www.damaideparte.ro/index.php/stereogramele-o-intrebare-tulburatoare/494/

internet

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply