Substantele chimice toxice din hainele brandurilor de lux

Greenpeace International a dat publicităţii un raport care cuprinde testele de laborator efectuate asupra peste 140 de articole ale unor branduri renumite de lux. Potrivit testelor, brandurile de lux vând haine contaminate cu substanţe toxice şi cancerigene.
Potrivit raportului Greenpeace, s-au descoperit substanţe chimice foarte periculoase în hainele a 20 de branduri de top precum: Benetton, Jack & Jones, Only, Vero Moda, C&A, Diesel, Esprit, Gap, Armani, H&M, Zara, Levi’s, Victoria’s Secret, Mango,   Calvin Klein, Tommy Hilfiger, şi Vanc, în timp ce Zara vinde haine ce conţin substanţe cancerigene.

Testele au fost făcute pe 141 articole de îmbrăcăminte, care au fost achiziţionate în Aprilie 2012 în 29 de ţări din întreaga lume de la comercianţi autorizaţi. Acestea au fost fabricate în 18 ţări diferite, în principal în Europa şi Asia de Sud, potrivit datelor de pe etichetele articolelor. Cu toate acestea, locul de fabricaţie nu era specificat pe 25 de articole, ceea ce trezeşte suspiciuni în ceea ce priveşte calitatea mărfurilor. Îmbracamintele erau de toate tipurile, pentru bărbaţi, femei, şi copii, inclusiv blugi, pantaloni, tricouri, rochii, lenjerie de corp, fabricate atât din fibre artificiale cât şi naturale.

homepage_box_02_11

 

Una din descoperirile cheie este că toate brandurile testate au produse care conţin NPE – etoxilat de nonilfenol, care se descompun în substanţe care afectează sistemul hormonal, însă cele mai mari concentraţii au fost găsite în îmbrăcămintele firmelor: Zara, Metersbonwe, Levi’s, C&A, Mango, Calvin Klein, Jack & Jones si Marks & Spencer (M&S). Alte substanţe chimice identificate cuprind niveluri mari de ftalaţi în patru dintre produse.

Totodată au fost găsite urme ale unei amine care produce cancer, de la folosirea coloranţilor azoici, în două produse de la Zara, ambele produse au fost fabricate în Pakistan pentru firma Zara si vândute fie în Libia fie în Ungaria.

„Unele dintre articolele testate de la Zara au iesit pozitive pentru substanţe care se descompun în compuşi cancerigeni sau care afectează sistemul hormonal, ceea ce este inacceptabil, atât pentru consumatori cât şi pentru oamenii care trăiesc în vecinatatea fabricilor unde sunt produse aceste haine. Cum poate fi Zara sigură că liniile sale de îmbrăcăminte nu sunt contaminate cu aceste substanţe chimice periculoase?” a declarat Martin Hojsik, coordonatorul campaniei Detox în cadrul Greenpeace International.

Greenpeace solicită firmelor producătoare de haine să îşi ia angajamentul de a elimina toate substanţele chimice toxice pâna în 2020 – după cum brandurile H&M şi M&S au facut deja.

 

http://www.greenpeace.org/romania/Global/romania/detox/ToxicThreads01.pdf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply