Conspiratiile legate de exercitiul militar Jade Helm 15 din SUA

Teoriile conspirației în legătură cu Jade Helm 15 s-au bazat pe exercițiul de antrenamente militare al Statelor Unite, care s-a desfășurat în mai multe state din SUA. Exercițiile au început la 15 iulie 2015. Anunțarea acestor antrenamente a dat naștere la îngrijorări pe care The New York Times le-a caracterizat drept „depășind granițele exterioare ale paranoiei politice.”

Detalii despre exercițiu

Exercițiul cu arme neconvenționale a implicat Centrul de Operațiuni Speciale al Armatei Statelor Unite (United States Army Special Operations Command, USASOC) și Centrul Comun de Operațiuni Speciale (Joint Special Operations Command, JSOC), alături de alte unități ale Forțelor Armate SUA din mai multe state, printre care Texas, Arizona, Florida, Louisiana, Mississippi, New Mexico și Utah. Trupele implicate în exercițiu au avut fie rolul de forțe de ocupație, fie rolul de forțe de rezistență. Cele mai multe dintre locații au fost regiuni aride cu populație puțină din apropierea orașelor mici. Unii participanți erau în civil și conduceau vehicule civile.[2] Hărțile exercițiului cuprind regiuni ale SUA precum Colorado și California, unde nu sunt planificate operațiuni efective. Printre orașele din Texas se numără Bastrop/Smithville, Big Spring, Caddo Lake, Caldwell, Christoval, College Station, Dell City, Eldorado, Goliad, Junction, Leakey, Menard, Mountain Home, San Angelo, San Antonio și Victoria.

USSOCOM a susținut că „dimensiunea și cuprinderea exercițiului Jade Helm îl deosebesc” de antrenamente anterioare  precum Derna Bridge sau Robin Sage. Anumite părți din detaliile operaționale au fost dezvăluite – inclusiv faptul că vor participa 1200 de trupe și, după cum relatează CNN, „în principal Beretele Verzi ale Armatei (Army Green Berets), dar și un mic grup de trupe de operațiuni speciale de la Navy SEALS și din Forțele Aeriene, precum și trupe obișnuite de infanterie.”. La o sesiune de informare a trupelor rezidente din Bastrop, Texas, locotenent-colonel Mark Lastoria a spus că antrenamentul militar realist ajută soldații să se adapteze la teren necunoscut. În acea locație aveau să participe șaizeci de soldați și vor fi două vehicule Humvee și un tanc acvatic de tip „bivolul de apă”. Pentru exercițiu aveau să se folosească terenurile private puse la dispoziție de locuitori, deși locotenent-colonelul a menționat că aceștia nu aveau să fie plătiți sau recompensați cu vreo scutire de taxe pentru punerea la dispoziție a terenurilor. Lastoria a mai spus și că zona va cunoaște un influx de venituri de 150.000USD din cumpărături, hrană și combustibil.

Exercițiul de antrenamente militare Jade Helm 15 a început la 15 iulie 2015 și s-a încheiat la 15 septembrie 2015. USASOC a declarat că acest exercițiu a avut loc în statele Arizona, Florida, Louisiana, Mississippi, New Mexico, Texas și Utah. Jurnaliștilor nu li s-a permis să observe operațiunile, însă Paza de Stat din Texas (Texas State Guard) și grupul civil Anti Jade Helm (Counter Jade Helm) au monitorizat exercițiul.

Harta Centrului de Operațiuni Speciale al Armatei SUA[12][3], cu planurile militare în timpul exercițiului Jade Helm 15

Teoriile conspirației par să se bazeze pe harta publicată de Centrul de Operațiuni Speciale al Armatei, prezentată aici, care împarte regiunea în patru culori, desemnând două state „ostile”, două state „permisive”, două state care înclină către una sau cealaltă din părți și California împărțită.

Jim Shea de la Hartford Courant prezintă câteva dintre teoriile conspirative în legătură cu Jade Helm 15: „o operațiune psihologică menită să obișnuiască oamenii cu prezența forțelor militare pe străzi”, ca să nu își dea seama când are loc efectiv o invazie; o operațiune internațională organizată cu scopul de a aduna armele de la populație; magazinele Walmart închise de curând sunt folosite de armată pentru a „își face provizii pentru când trupele chineze vor veni să îi dezarmeze pe americani”; un plan militar pentru a „aduna la un loc dizidenții politici” și a ”îndepărta personaje politice cheie” care ar putea fi împotriva impunerii legii marțiale. Alte teorii susținute de bloggeri și activiști de dreapta descriau Jade Helm 15 ca pe un „complot secret” în vederea impunerii legii marțiale, confiscării armelor de foc, invadării Texasului și instituirii „controlului total asupra populației”.

Teoriile conspirației mai vehiculau și îngrijorări cu privire la denumirea exercițiului, susținând că „jad” din Jade Helm 15 s-ar putea referi la China, sau că JADE ar putea fi un acronim pentru un tip de inteligență artificială dezvoltată de armata SUA. Alex Jones, conspiraționist și gazdă a unei emisiuni de radio din Texas, a spus că „helm” este un acronim pentru „Homeland Eradication of Local Militants” (Eradicarea în țară a militanților locali).

Reacții

Ziarul Austin American-Statesman a menționat că, după ce au fost făcute publice planurile și hărțile exercițiului, a avut loc o „explozie de indignare în mediile sociale, după ce s-a făcut publică harta pe care Texas, Utah și vârful de sud al Californiei erau etichetate drept „ostile”. Au mai existat și speculații că magazinele Walmart închise ar fi folosite ca zone de depozitare a „armelor de gherilă și ca tabere de prelucrare FEMA”, deși această teorie a fost demontată de site-ul Snopes, un site specializat în analizarea legendelor urbane și a zvonurilor de pe internet.

Un sondaj printre republicani înregistrați, efectuat de Public Policy Polling în mai 2015[22], a descoperit că 32% dintre respondenți credeau că „guvernul încearcă să ocupe Texasul” și că jumătate sau toți susținătorii Tea Party sunt îngrijorați cu privire la o invazie iminentă a Texasului.

Greg Capers, șerif în comitatul San Jacinto, a publicat o scrisoare în Cleveland Advocate, ca răspuns la numeroasele telefoane primite de la cetățeni; în scrisoare, acesta vorbea despre „noi surse alternative” care răspândesc informații inexacte despre exercițiu și încuraja cetățenii să „folosească sursele de știri recunoscute, din media mainstream” dacă sunt interesați de informații exacte.

Politicieni

La 28 aprilie, Greg Abbott guvernatorul Texasului, a ordonat Gărzii de Stat din Texas (Texas State Guard) să monitorizeze operațiunea, declarând că „În timpul operațiunii de antrenament, este important ca locuitorii Texasului să știe că nu le va fi încălcată siguranța, drepturile constituționale, drepturile de proprietate privată și drepturile civile”.

La 2 mai 2015, Ted Cruz, candidat la președinție din partea republicanilor și senator al Texasului, a spus că „a făcut apel la Pentagon ca să afle detalii despre acest exercițiu”. Într-un comentariu despre Bloomberg News la întâlnirea anuală a Partidului Republican din Carolina de Sud, senatorul a spus:

„Ne-am asigurat că este vorba de un exercițiu de antrenamente militare. Nu am niciun motiv să mă îndoiesc de aceste asigurări, dar înțeleg motivele de îngrijorare și nesiguranță, deoarece, cum guvernul nu s-a dovedit demn de încredere în acest mandat, consecința firească este că cetățenii nu au încredere în ceea ce spune guvernul.”

La 5 mai 2015, deputatul american Louie Gohmert, republican din Districtul 1 al statului Texas și vicepreședinte al Subcomitetului Juridic pentru Criminalitate, Terorism și Siguranța Națională, și-a exprimat îngrijorarea într-o declarație, spunând că „biroul lui a fost inundat de apeluri telefonice cu privire la exercițiul militar Jade Helm 15” care exprimau îngrijorarea că „armata SUA se pregătește pentru o lege marțială a zilelor noastre”. El a adăugat o considerație politică și a spus: „M-a îngrozit oarecum faptul că regiunile ostile au, în mod uimitor, o majoritate republicană”, „țin cu dinții de armele și de religia lor” și „cred în sfințenia Constituției Statelor Unite” și a afirmat că „harta exercițiului trebuie să se schimbe, denumirile de pe hartă trebuie să se schimbe, iar tonul exercițiului trebuie remodelat complet, astfel încât guvernul federal să nu practice în mod intenționat un război împotriva propriilor sale state”.

La 7 mai 2015, Terry McAuliffe, guvernatorul statului Virginia, democrat, a remarcat despre decizia lui Abbott de a mobiliza Paza Statală ca răspuns la exercițiul de antrenament că este „una din cele mai mari tâmpenii pe care le-am auzit vreodată”.

Michele Hickford, redactor-șef la site-ul Allen West, a pus problema momentului ales pentru emiterea de către administrația Obama a ordinului de a interzice anumite echipamente militare în agențiile locale de poliție în contextul exercițiului Jade Helm 15, ca plan pentru a „dezarma” poliția și a implementa o „federalizare” a poliției.

Media

Alex Jones, gazdă a unei emisiuni de radio și conspiraționist, a început să răspândească teoria conspirației la 19 martie 2015, spunând la emisiunea lui de radio și pe site-ul lui că guvernul federal se pregătește să invadeze Texasul. „O să exerseze cum să spargă și să pătrundă prin efracție în tot felul de locuri. O să fie foarte urât”, spunea Jones. „Asta este doar o acoperire, ca să poată să desfășoare forțele armate pe străzi… Avem de a face cu o invazie… care pregătește prăbușirea financiară și poate chiar rămânerea lui Obama la președinție.”.

La 27 martie 2015, Jones și Paul Joseph Watson au postat pe site-ul lui Jones un articol care se referea la Jade Helm, cu titlul: „Nu se mai poate nega: Pregătiri pentru legea marțială în America”. La 28 aprilie, el a avertizat că „armata SUA se poziționează pentru a ocupa statele și a declara legea marțială”, dar la 4 mai și-a clarificat poziția, acuzând „mediile mainstream” că i-au răstălmăcit comentariile și a declarat că „Jade Helm 15 NU este o ocupație pe baza legii marțiale”. Într-un video postat în acea zi, el a răspuns la întrebarea: „Este adevărat că urmează legea marțială?”. Răspunsul lui Jones a fost: „Nu, e ceva ce se întâmplă treptat. Nu o să ocupe statul în vara asta. Cel puțin, probabil că nu. Nu putem să fim niciodată siguri. Dar spunem că face parte din aclimatizare și acomodare.”.

Ca reacție la afirmația că exercițiul militar ar putea fi, de fapt, o mișcare împotriva cetățenilor americani, Jacquielynn Floyd, jurnalistă la Dallas Morning News, a scris un articol intitulat: „Abbott ar trebui să contracareze, nu să întrețină fricile nebunești ale texanilor legate de Jade Helm”, remarcând că „reacția (lui Abbott) la prostia asta nebunească de frică a fost una nefericită”. La 29 aprilie, Secretarul de presă de la Casa Albă, Josh Earnest, a abordat îngrijorările criticilor în comunicatul de presă transmis regulat de Casa Albă, spunând despre scrisoarea lui Abbott către Garda de Stat că „nu am idee ce e în capul lui”. „Drepturile constituționale sau civile ale niciunui cetățean nu vor fi încălcate în niciun fel în decursul desfășurării acestui exercițiu”.

La 4 mai, actorul Chuck Norris a dat glas scepticismului său cu privire la exercițiile Jade Helm, în articolul pe care l-a scris pentru site-ul conservatorWorldNetDaily.  El îl sprijinea pe Abbott în scrisoarea către Garda de Stat a Texasului și sugera o legătură cu terorismul islamic, spunând:

„Orice ar fi în realitate Jade Helm 15, eu cred că nu e o coincidență faptul că directorul FBI tocmai a mărturisit, în februarie, că prezența ISIS se face simțită în toate cele 50 de state ale SUA și faptul că Pentagonul desfășoară dintr-o dată cel mai mare exercițiu de antrenament militar, implicând toate ramurile armatei din șapte state din Sud-Vest.”

Actorul Jon Stewart a abordat dezbaterile pe marginea subiectului exercițiilor militare într-un fragment din emisiunea The Daily Show din 4 mai, numită „Frica și pericolul absent”, observând  că exercițiile militare anterioare, de pe vremea când era guvernator republicanul Rick Perry, nu au ridicat astfel de îngrijorări.

surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Jade_Helm_15_conspiracy_theories

magicInsight

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673