Traind dupa filozofia Zen

Termenul “zen” este o prescurtare a cuvantului “zazen”. Zazen este compus din doua cuvinte: “za” – a sedea si “zen” – in mediatie, cufundare. Meditatia Zen (jap.: zazen) isi are originile in budism. In exercitul zazen se disting trei elemente fundamentale: respiratia, pozitia corpului si atitudinea interioara.

1. Respiratia – inspiratia si expiratia trebuie ritmate.

2. Pozitia corpului – practicantul se aseaza cu picioarele incrucisate, avand piciorul drept sprjinit pe coapsa stanga, iar pe cel stang pe cea dreapta. Scopul acestei pozitii este relaxarea corpului. Mai este cunoscuta sub denumirea “lotus”.

3. Atitudinea interioara – practicantul trebuie sa ramana impasibil fata de toate gandurile. Chiar daca este asaltat de diverse ganduri, imagini, el trebuie sa nu le mai primeasca. Constiinta trebuie „golita” pentru a se ajunge la starea de „constiinta pura”. Ajuns la aceasta stare dobandeste linistea interioara. Aceasta stare poarta numele de munen-muso, ceea ce inseamna “fara notiuni si fara ganduri”.

Esenta acestei doctrine este trairea intensa in prezent. Ce inseamna sa traiesti in prezent? Inseamna ca toate gandurile si simturile sa-ti fie concentrate in clipa prezenta. Cand intreprinzi o activitate obisnuita, esential este sa te concentrezi pe activitatea respectiva, chiar daca ar fi una de rutina (de ex spalatul mainilor, a vaselor murdare, prepararea mancarii etc). La fel este si pentru activitatile importante ce le intreprinzi in decursul unei zile (activitatile din cadrul locului de munca). Totul este sa fii atent la ceea ce faci, neavand alte ganduri. 

1. Respiratia – inspiratia si expiratia trebuie ritmate.

In Occident, situatia e pe dos. Multi inteleg prin “a trai in prezent”, a`si trai clipa, distrandu-se, facand tot ce vor, netinand cont de bunele moravuri, acestia distragandu-si atentia de la ceea ce este esential, traind haotic. Tocmai acestea sunt impotriva filozofiei Zen.

Zen inseamna echilibru interior

zen33.64

Dacă vrei să traiesti o viata echilibrata, atunci iata 5 obiceiuri esentiale pe care ai nevoie sa le dezvolti:

1. Constienta si intelegerea. Constienta este cheia unei vieti echilibrate deoarece îţi permite să vezi fiecare moment din viaţa ta şi să îl apreciezi. O persoană care înţelege trăieşte în prezent şi nu devine obsedată de viitor sau trecut. Este important să plănuieşti viitorul şi să înveţi din greşelile tale din trecut, dar este chiar mai important să apreciezi cine eşti chiar acum şi să găseşti bucurie în această stare. Când eşti conştient de acest moment, eşti calm şi nu iei decizii pe care le poţi regreta mai târziu.

Când înţelegi, eşti în echilibru cu universul.

2. Aprecierea corpului tău. Prin apreciere vreau să spun îngrijirea corpului tău. Dacă eşti recunoscător pentru primul dar pe care l-ai primit în viaţa ta (corpul tău), atunci trebuie să ai grijă de acesta. Aceasta înseamnă a face alegeri sănătoase în viaţă, exerciţii fizice şi a fi în general activ, a avea o dietă echilibrată şi sănătoasă, a te odihni când eşti obosit şi a-ţi îngriji corpul din când în când.
Corpul este instrumentul care îţi permite să trăieşti multe momente minunate în viaţă şi trebuie să faci totul pentru a-l îngriji.
În mod clar, viaţa echilibrată nu este posibilă fără un corp echilibrat.

3. Creativitatea. În fiecare zi, facem faţă la multe provocări şi alegeri în viaţă. Câteva din aceste provocări ar putea fi uşoare, în timp ce altele vor fi mai dificile. Dacă abordezi fiecare dintre provocările tale cu creativitate, atunci viaţa ta va fi plină de aventură. Şi invers, dacă îţi opreşti creativitatea, atunci viaţa ta se va transforma în tortură.
Creativitatea este un instrument minunat care ne permite să ne transformăm visele în realitate, transformă jocul în muncă şi munca în joc şi ne permite să ne bucurăm de viaţă chiar şi atunci când pare goală. Oamenii creativi sunt cei care pot crea decorul minunat pentru diamantul vieţilor sale.

4. Răbdarea. Cu răbdare, putem depăşi aproape orice în timp ce fără aceasta, putem distruge aproape tot.
Răbdarea ne poate ajuta să ne transformăm visele în realitate (pierdere în greutate, iniţierea unei afaceri sau blog). Ne poate ajuta să devenim părinţi, soţi, prieteni şi chiar straini mai buni (uneori un zâmbet de la un străin înţelegător poate avea cea mai mare importanţă când ai o zi proastă). Dacă eşti răbdător, nu trebuie să îţi faci griji de minutele petrecute în trafic sau la coada de la magazin. Cu răbdare, poţi vedea rezultatele în toate activităţile tale şi nu trebuie să petreci preţiosul timp al vieţii tale supărându-te sau înfuriindu-te.

5. Simplitatea. Simplitatea este probabil cea mai importantă parte a echilibrului vieţii. Când îţi construieşti viaţa în jurul simplităţii, reduci numărul de lucruri dezechilibrate care întrerup traiul fericit.În echilibru, totul este simplu. Există două opusuri (ca albul şi negrul) şi trebuie doar să alegi ceva la mijloc.
– Simplifică-ţi programul de lucru astfel încât să nu trebuiască să te gândeşti la o sută de lucruri odată.
– Simplifică-ţi relaţiile conectându-te cu oameni de care îţi pasă cu adevărat şi scăpând de ceilalţi.
– Simplifică-ţi dieta alegând ingrediente simple şi sănătoase care fac parte dintr-o nutriţie echilibrată.
– Simplifică-ţi expunerea socială şi bucură-te de viaţă şi de a duce lucrurile la bun sfârşit, în loc să pierzi timpul online.

Simplitatea face echilibrul vieţii simplu.

Dacă acorzi ceva timp şi efort pentru a-ţi conduce viaţa pe o direcţie echilibrată, atunci vei trăi cu adevărat o viaţă Zen.

 

Surse:

http://www.crestinortodox.ro/religiile-lumii/religii/meditatia-zen-88701.html

http://particuledegand.blogspot.ro/2010/06/5-obiceiuri-zen-esentiale-pentru-o.html

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673