Un preot ieşean a făcut din „Facebook“ cel mai bun enoriaş din tot Iaşul

Blamată adesea de oamenii Bisericii, reţeaua socială Facebook este văzută ca un ajutor nesperat, poate dumnezeiesc, de un tânăr preot ieşean. Este vorba despre Dan Damaschin, preotul ce întruchipează efectiv generozitatea şi dăruirea, un exemplu pentru întreaga comunitate ortodoxă.

Acum câţiva ani abia reuşea să mobilizeze câteva zeci de oameni, prin e-mail sau SMS, ca să ajute un caz-două aflat în nevoie. Acum, cu ajutorul Facebook şi a cazurilor prezentate în timp real, preotul de la Maternitatea „Cuza Vodă“ poate desfăşura zeci de campanii, reuşind să mobilizeze ajutoare nu numai din întreaga ţară, dar şi de la mii de kilometri distanţă. În vară, 120 de copii sărmani, dar buni la învăţătură, au văzut Litoralul pentru prima dată în viaţă, duşi acolo de preotul Damaschin. Familii sărace din 20 de sate au din acest an o casă şi o masă mai bune. În această toamnă, peste 1.000 de copii au început şcoala cu haine şi ghiozdane noi. Toate acestea, posibile doar prin mobilizarea exemplară a preotului ieşean, prin intermediul reţelelor sociale.

Părintele Dan Damaschin salvează anual sute de oameni amărâţi. Sute de copii din familii care trăiesc de azi pe mâine au ce mânca, au cu se îmbrăca şi merg la şcoală graţie preotului misionar de la Biserica „Naşterii Domnului“, aflată în curtea Maternităţi „Cuza Vodă“ din Iaşi. Dan Damaschin des­făşoară campanii umanitare de anvergură pentru familiile oropsite din satele judeţului, pentru ma­mele descurajate să-şi păstreze bebeluşii din cauza lipsurilor, dar şi pentru tinerii care vor să meargă la şcoală, dar nu au cu ce. Oricine bate la uşa bisericii, cu un necaz, nu pleacă mântuit. „Ajutăm cum putem. Aş vrea să putem face şi mai mult, pentru că oameni care au nevoie sunt destui“, spune, modest, preotul care numai în 2017 a pus în mişcare nouă proiecte majore de ajutorare a semenilor săi. Campaniile părintelui pentru familiile din 20 de sate ale judeţului, printre care Dagâţa, Crucea, Frăsuleni, Frunziş, Medeleni, Golăieşti, Băluşeşti, Vişani, au devenit tot mai puternice cu ajutorul unui instrument neaşteptat şi, culmea, adesea blamat de Biserică: Facebook. De când preotul de la Iaşi arată în timp real, pe Facebook, la ce lucrează, pe cine ajută şi cum ajută, tot mai mulţi oameni din ţară şi din străinătate i s-au alăturat să facă bine împreună. Datorită lor, vara asta, 120 de elevi foarte buni la învăţătură au văzut pentru prima dată Marea Neagră. Datorită lor, toamna asta, 1.000 copii au început şcoala cu haine şi ghiozdane noi. Datorită lor, trei familii rămase fără acoperiş dorm acum în patul lor, în casa lor…

gethumb.details.phpA început în două sate

Preotul Dan Damaschin slujeşte la biserica Maternităţii „Cuza Vodă“ de aproape 13 ani. Înainte să devină preot misionar în Iaşi, Damaschin a fost preot paroh în satele Podolenii de Sus şi Cozia, unde a făcut primele acte umanitare. La început, părintele le spunea oamenilor în biserică că are nevoie de sprijin pentru cutare familie sărmană. După un timp, când deja slujea la Iaşi, preotul a început să ţină legătura cu oamenii binevoitori prin telefon. „Le dădeam mesaje sau îi sunam să mă ajute că am găsit o femeie în spital care are nevoie de ajutor. Am început cu câte un caz, două… şi acum am ajuns la mii“, mărturiseşte Dan Damaschin, adăugând că, la o vreme, a comunicat cu donatorii şi susţinătorii săi inclusiv prin e-mail. Poşta electronică a folosit-o vreme scurtă, pentru că a apărut un al treilea „instrument“, mult mai eficient: reţeaua socială Facebook, care i-a oferit preotului anvergură naţio­nală. Cu un cont personal pe Facebook pe care a povestit de fiecare dată cum vrea să ajute şi cum i-a ajutat, în final, pe mamele cu mulţi copii, Dan Damaschin a intrat în atenţia românilor de pretutindeni. Cu fotografii transmise în timp real de la familiile nevo­iaşe, cu detalierea fiecărei situaţii în parte, preotul a captat audienţa românilor care vor să facă bine.

«Glasul Vieţii»

Sprijinul constant al oamenilor binevoitori l-au determinat pe Damaschin să înfiinţeze şi o asociaţie. Crezul acestui ONG este „o lume mai bună“, după cum însuşi preotul consemnează pe pagina de Facebook. „Pe baza misiunii noastre desfăşurate în cadrul Maternităţii «Cuza Vodă» din Iaşi am înfiinţat Asociaţia «Glasul Vieţii» din dorinţa de a împlini porunca Domnului nostru Iisus Hristos: «Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul!». Asociaţia vine în sprijinul mamelor cu mulţi copii care ajung în Maternitatea «Cuza Vodă» şi al femeilor însărcinate aflate în dificultate, prin dăruirea zecilor de voluntari şi donatori. Lor li se adresează donaţiile oamenilor dragi care, la fel ca noi, cred într-o lume mai bună, o lume în care naşterea ar trebui să fie, pentru fiecare mamă, cel mai fericit moment al vieţii, iar pentru fiecare copil casa, masa, şcoala şi profesia dorită să nu rămână doar un vis.“ Anul acesta, Asociaţia „Glasul Vieţii“ a derulat nouă proiecte umanitare, unele în premieră, altele deja consacrate. Prin „Dăruim speranţă“, un program de tip adopţie la distanţă, 400 de copii sărmani din comunele ieşene au primit şi primesc lunar de la părinţii adoptivi banii necesari pentru o copilărie frumoasă şi pentru o educaţie de calitate. Argumentul proiectului stă în ceea ce părintele Damaschin descrie ca fiind singura şansă a unor copii născuţi şi crescuţi într-un cătun uitat de lume. „O lume educată este o lume mai bună, iar pentru copiii noştri educaţia este singura şansă de a trece barierele create de mediul în care se dezvoltă acum“.

Haine şi burse

Tot pentru educaţie „militează“ şi „Grăuntele de muştar“, o campanie în urma căreia, în septembrie, 1.000 de elevi au început şcoala înnoiţi, iar alţi 30 de liceeni şi studenţi au primit lunar burse de studiu. Din aceeaşi categorie a programelor pentru educaţie, părintele Damaschin a pus la punct „Clubul Educaţional Damian şi Cosma“, cu ajutorul căruia 40 de elevi au primit meditaţii gratuite la Limba Română, Matematică, Informatică, Limba Franceză şi Limba Engleză. Pentru sănătatea femeilor care nu-şi permit un control medical periodic, Damaschin lucrează la înfiinţarea centrului „FemClinic“ în cadrul căruia astfel de ieşence să primească consultaţii gratuite. Preotul ieşean a mai muncit anul acesta la ridicarea unui centru pentru mame şi copii „Casa Vieţii – Sfânta Elena“ şi la construirea a trei case – prin programul „Casele Speranţei“ – pentru familii rămase fără adă­post. Campania misionară a părintelui în Maternitatea „Cuza Vodă“, denumită „Naşterea pruncilor, cale de mântuire“, înseamnă ajutoare pentru sute de mămici care nu-şi permit nici măcar o pereche de pijamale la internare. Pentru 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, Damaschin, donatorii şi voluntarii săi pregătesc o excursie la Iaşi pentru 200 de copii care se vor bucura de o masă caldă, tort, parade şi vizite la muzee şi case de cultură. De Crăciun, Asociaţia „Glasul Vieţii“ vrea să aducă bucurie pe chipurile a 1.000 de copii care nu cunosc căldura sărbătorilor de iarnă. Preotul Dan Damaschin poate fi contactat pe Facebook, sau la numărul de telefon 0744.798.610.

 

ziaruldeiasi.ro

Leave a Reply


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/believei/public_html/wp-includes/functions.php on line 4673